Την ώρα που οι προετοιμασίες τόσο στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όσο και στο στρατόπεδο Γιαννούλη είναι πυρετώδης, καθώς αναμένεται η άφιξη αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, το βλέμμα των αμερικανών δεν φαίνεται να περιορίζεται μόνο στον Έβρο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του thraki Νεα, οι αμερικανικές δυνάμεις, δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν μικρότερες βάσεις και στην ενδοχώρα του νομού.

Στην Ελλάδα, οι τέσσερις θέσεις που διατηρούν – δημιουργούν βάσεις οι αμερικανοί είναι η Σούδα, η Αλεξανδρούπολη (λιμάνι και στρατόπεδο Γιαννούλη), Λάρισα (βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, στρατόπεδο Γεωργούλα), πεδίο βολής στο Λιτόχωρο.

Από την Αλεξανδρούπολη, γίνεται συνεχώς μεταφορά δυνάμεων προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, με τη διαδρομή που διασχίζουν οι μεταφερόμενες δυνάμεις εντός ελληνικού εδάφους να αγγίζει τα 200 χιλιόμετρα.

Σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση θα παίξουν και τα συμπεράσματα που θα βγουν για το τι ακριβώς απαιτείται επιπλέον, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς 1000 αρμάτων αλλά και 120 ελικοπτέρων, που φτάνουν στο λιμάνι σε λίγα 24ωρα.

Κατά το μήκος αυτό, δεν αποκλείεται να σταθμεύουν μόνιμα δυνάμεις, προκειμένου να διασφαλίζουν και να ενισχύουν τη μεταφορά.

 

 

Πέρα όμως από το πρακτικό ζήτημα, υπάρχει κι ένα ακόμη ουσιαστικό.
Η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων πέρα του λιμένα, στέλνει μήνυμα και στην Τουρκία για τη σημασία που έχει ο Έβρος για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές χώρες.

Άλλωστε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει την ενόχλησή του για την παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη.
Οι εξελίξεις τρέχουν, αλλά προς το παρόν, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο ανακοινώσιμο.