Την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο, αποκάλυψε ο υπουργός προστασίας του πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στην επιτροπή άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων της βουλής υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι θα κατασκευαστεί νέο τεχνητό εμπόδιο συνολικού μήκους 26 χλμ. περίπου, σε επιλεγμένα σημεία στην ευρύτερη περιοχή των Φερών.
Το θέμα της επέκτασης του φράχτη που είχε αποκαλύψει το thraki Νεα, επιβεβαίωσε αρχικά ο πρώην υπουργός δημόσιας τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πλέον είναι κάτι που επισφραγίζει ο νέος υπουργός.
Στο μεταξύ, οι εργασίες στο βόρειο τμήμα του Έβρου τόσο με την επέκταση φράχτη ή τη δημιουργία νέου, όσο και με τον καθαρισμό των αναχωμάτων συνεχίζονται, σε μία προσπάθεια να ελέγχονται καλύτερα οι «δύσκολες» περιοχές των συνόρων που αποτελούν περάσματα.
Ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι εντός του 2022 θα προσληφθούν ακόμη 550 συνοριαφύλακες από τους οποίους οι 250 στον Έβρο και οι υπόλοιποι στην Ανατολική Μακεδονία.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην επέκταση του αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης στο παραποτάμιο τμήμα των Ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή του Έβρου και διασύνδεση των Περιφερειακών Κέντρων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης,
στην ενίσχυση σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα (οχήματα διαφόρων τύπων, θερμικές κάμερες, συσκευές ανίχνευσης καρδιακών παλμών, συστήματα CCTV, κινητή μονάδα σάρωσης οχημάτων για τον εντοπισμό τυχόν κρυμμένων παράνομων μεταναστών). Ειδικότερα, όσον αφορά τα οχήματα, έχουν διατεθεί στις δύο Δ. Α. τον τελευταίο χρόνο περισσότερα από 230 καινούργια οχήματα διαφόρων τύπων, μέσω χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια (Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας – ΙΣΦ).
Ο υπουργός ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στην Επιτροπή της Βουλής τόνισε ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία με την Frontex και την EUROPOL. «Δεν εφησυχάζουμε και παραμένουμε σε συνεχή ετοιμότητα και επαγρύπνηση Παρακολουθούμε καθημερινά και με την απαραίτητη προσοχή την κατάσταση στο επιχειρησιακό πεδίο. Αξιολογούμε κάθε πληροφορία, αναλύουμε όλα τα δεδομένα και αναπροσαρμόζουμε, όποτε αυτό απαιτείται, τα επιχειρησιακά μας σχέδια» επεσήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.