Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη των εργασιών για την επέκταση των δομών στο Φυλάκιο.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των υπουργών προστασίας του πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και μετανάστευσης και ασύλου Νότη Μηταράκη στη διαρκή επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της βουλής η συνολική χωρητικότητα του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ) στο Φυλάκιο Ν.Ορεστιάδας δεν πρόκειται να ξεπερνά τα 374 άτομα.
Ωστόσο στο Φυλάκιο λειτουργεί ήδη το ΚΥΤ με χωρητικότητα περίπου 330 ατόμων.
Η επέκταση θα γίνει σε νέο χώρο 33,7 στρεμμάτων, τα οποία έχει νοικιάσει το υπουργείο μετανάστευσης και  ασύλου για 5 + 5 χρόνια.

Οι μπουλντόζες είναι θέμα ημερών να πιάσουν δουλειά, πρώτα για να οριοθετήσουν το εργοτάξιο και στη συνέχεια να ξεκινήσουν τα έργα για τις νέες εγκαταστάσεις.

Η νέα εγκατάσταση θα περιβληθεί από περιμετρική οδό πλάτους 8 μέτρων με ασφαλτοστρωμένο δρόμο με περίφραξη. Τα κτίρια θα καταλαμβάνουν έκταση 6.400 m2 περίπου (δόμηση), ενώ προβλέπονται και επτά (7) μεταλλικά στέγαστρα των 300m2 έκαστο και τρία (3) γήπεδα. Θα υπάρχουν επιμέρους τμήματα με ξεχωριστές περιφράξεις και περιμετρικούς δρόμους καθώς και χώρος καραντίνας.

 

Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία Τερνα Ανώνυμος Τουριστική Τεχνική και Ναυτιλιακή Εταιρεία και αναθέτουσα αρχή το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι υπογραφές στη σύμβαση για την υλοποίηση του έργου “έπεσαν” στις 17/12/2021 και το έργο έχει διάρκεια 8 μήνες.

Οι εργασίες για την κατασκευή του εργοταξίου εκτός απροόπτου θα ξεκινήσουν πριν από 15 Ιανουαρίου. Η απόφαση έχει ληφθεί άλλωστε από την κυβέρνηση και η όποια καθυστέρηση θα οφείλεται ή στις καιρικές συνθήκες ή σε κάποια ξαφνική και ουσιαστική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Στη Χίο και στη Λέσβο πάντως οι τοπικές κοινωνίες δεν επέτρεψαν στα καράβια που μετέφεραν μηχανήματα της εταιρείας να ξεφορτώσουν τα μηχανήματα στα νησιά.