Οι συγκρίσεις των εκτάσεων των δομών του Φυλακίου με τα οικοδομικά τετράγωνα της πόλης της Ορεστιάδας δίνουν μία άλλη διάσταση για την υπερδομή που δημιουργεί η κυβέρνηση με αρμόδιους υπουργούς τους υπουργούς μετανάστευσης και ασύλου Παναγιώτη Μηταράκη και προστασίας του πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο.
Οι υφιστάμενες δομές του ΚΥΤ και του ΠΡΟΚΕΚΑ καταλαμβάνουν έκταση 25566 τμ, περίπου δηλαδή 25,5 στρέμματα.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος η κεντρική πλατεία Ορεστιάδας από τις οδούς Παντανζίδου μέχρι και Κωνσταντινουπόλεως καταλαμβάνει έκταση 4653 μέτρων, κάτι περισσότερο δηλαδή από 4,5 στρέμματα.

Για να γίνει ακόμη καλύτερα αντιληπτό, το thraki Νεα, παρουσιάζει την αποτύπωση της περιοχής των δομών του Φυλακίου (αυτών που λειτουργούν και της επέκτασης) καθώς και του μέρους που αντιστοιχεί σε οικοδομικά τετράγωνα της Ορεστιάδας.

Όπως αποτυπώνεται στην εικόνα, το μέγεθος των εγκαταστάσεων αντιστοιχεί σε έξι (6) οικοδομικά τετράγωνα της Ορεστιάδας, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής πλατείας και τμήματος των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Βασιλέως Κωνσταντίνου (διπλοί).

Θεωρούμε ότι εικόνα είναι αντιπροσωπευτική.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το ΚΥΤ Φυλακίου βρίσκεται στην κοινότητα Φυλακίου, του δήμου Ορεστιάδας.

Σήμερα έχει σήμερα χωρητικότητα 330 ατόμων, ενώ δίπλα ακριβώς λειτουργεί το ΠΡΟΚΕΚΑ στο οποίο κρατούνται άτομα στα οποία δεν έχει παραχωρηθεί άσυλο.  Και οι δύο εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν περίπου 25 στρέμματα και σ’ αυτές περικλείονται διοικητικοί χώροι, αλλά και χώροι άθλησης.

Η επέκταση των εγκαταστάσεων – η κυβέρνηση μιλάει για επέκταση του ΠΡΟΚΕΚΑ, αφορά σε 33.718 τμ.

Η επέκταση, θα συνδέεται με υπόγεια διάβαση με το ΚΥΤ και προβλέπεται η κατασκευή κτηρίων σε έκταση 6.400 τμ περίπου (δόμηση), ενώ προβλέπονται και επτά μεταλλικά στέγαστρα των 300 τμ έκαστο και τρία γήπεδα. Θα υπάρχουν επιμέρους τμήματα με ξεχωριστές περιφράξεις και περιμετρικούς δρόμους.

Σύμφωνα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο  ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παραμείνουν στο ΠΡΟΚΕΚΑ θα είναι 375.

Πριν την ανακαίνιση που προγματοποιήθηκε στο υφιστάμενο ΠΡΟΚΕΚΑ η χωρητικότητα ήταν 370 ατόμων, με την κυβέρνηση στην οποία να υποστηρίζει ότι δε θα αυξηθούν οι χωρητικότητες στις δομές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις για την επέκταση των δομών στην περιοχή είναι έντονες, χωρίς όμως αυτό να κάμπτει την κυβέρνηση, με τις εργασίες να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.