Και η πόλη όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία δέχεται επίθεση. . .

Πολλές φορές μιλάμε για πολέμους που γίνονται μακριά μας. Ίσως η τουρκική εισβολή στην Κύπρο ή ο πόλεμος στη Λιβύη να θεωρούνται μαζί τον πόλεμο της Γιουκοσλαβίας οι πιο κοντινές εμπόλεμες περιοχές στη χώρα μας.
Η πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο απλή και επιφανειακή.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι τόσο κοντά μας. Για την ακρίβεια η Ουκρανία απέχει λιγότερο απ’ ότι απέχει η Αθήνα από το Ορμένιο, το βορειότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας.
Η οδική απόσταση Ορμενίου – Οδησσού είναι 911 χιλιόμετρα, ενώ η οδική απόσταση Ορμενίου – Αθήνας είναι 949.
Το θέμα των αποστάσεων της Ελλάδας από πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης έχει συζητηθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, καθώς είχε αναζητηθεί ακόμη και εφαρμόσιμο σχέδιο για μεταφορά προϊόντων του Έβρου στις χώρες αυτές.

Πέρα όμως από τις καταστάσεις που δημιουργεί ο πόλεμος, υπάρχουν λόγοι που μας κάνουν να δενόμαστε συναισθηματικά με τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας.
Οι Έλληνες, Πόντιοι, οι κρυπτοχριστιανοί που ακόμη φαίνεται ότι διατηρούν την ελληνική συνείδησή τους, από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας παραμένουν στην περιοχή, παρά τα δεινά, τους πολέμους, τις διώξεις, τη γενοκτονία.
Μαριούπολη, Οδησσός, Πύργος (Μπουργκάς), Βάρνα, Σεβαστούπολη, Σαμψούντα, είναι ορισμένες μόνες από τις περιοχές όπου η ελληνική παρουσία δεν έσβησε.
Ο πόλεμος της Ουκρανίας, η εισβολή της Ρωσίας έφτασε μέχρι και την Οδησσό, μία πόλη η οποία έχει συνδέσει την ύπαρξή της με την Ελλάδα.
Η Οδησσός είναι η πόλη όπου τρεις σπουδαίοι Έλληνες, ο Εμμανουήλ Ξανθός, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ ίδρυσαν το 1814 τη Φιλική Εταιρεία.