Εντείνονται οι έρευνες των αρχών για τα όπλα που περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Δύο μόνο φορτία σε διάστημα 15 ημερών έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί, ενώ κανείς δε μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το αν έχουν περάσει κι άλλα όπλα στην Ελλάδα κι αν έχουν περάσει ποιος είναι ο τελικός προορισμός του.
Το thraki Νεα, αποκάλυψε ότι δύο φορές εντοπίστηκαν στον Έβρο όπλα προερχόμενα από την Τουρκία.

Η πρώτη υπόθεση ήταν στις 4 Μαρτίου όπου άτομο το οποίο μπήκε λαθραία στη χώρα μετέφερε 10 πιστόλια μέσα σε ένα σάκο.
Στις 18 Μαρτίου ακόμη ένα άτομο που μπήκε λαθραία στη χώρα εντοπίστηκε να μεταφέρει 19 πιστόλια.

Οι υποθέσεις σύμφωνα με τις πληροφορίες του thraki Νεα, συνδέονται μεταξύ τους και δεν μπορούν να θεωρηθούν τυχαίες.
Οι αρχές που ασχολούνται σε υψηλό επίπεδο, αναζητούν τον τελικό προορισμό των όπλων και εξετάζουν αν έχουν περάσει κι άλλα φορτία στη χώρα μας.
Το γεγονός ότι τόσο το λιμενικό όσο και η αστυνομία ασχολούνται με την υπόθεση μόνο τυχαίο δεν είναι.
Οι παρακολουθήσεις και οι έρευνες σε ξηρά και θάλασσα έχουν ενταθεί, ενώ οι έρευνες δεν περιορίζονται μόνο στη Θράκη.
Η ανησυχία εντείνεται καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη και ο εντοπισμός όπλων στα ελληνικά σύνορα αποτελεί ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να περάσει επιδερμικά και η υπόθεση να κλείσει με απλά συγχαρητήρια στους αστυνομικούς και στους λιμενικούς που σχεδιάζουν και υλοποιούν με απόλυτη επιτυχία τις επιχειρήσεις.
Αστυνομικοί και λιμενικοί, αλλά και υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών που ερευνούν τις υποθέσεις εκτιμούν ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη.
Αυτό που ερευνάται επισταμένως είναι αν έχουν περάσει, πότε και πως κι άλλες ποσότητες όπλων.
Κυρίως ερευνάται το που έχουν καταλήξει αυτά τα όπλα.
Αν και υπάρχει το ενδεχόμενο ο οπλισμός να βγαίνει στη συνέχεια από την Ελλάδα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει κι αυτό είναι που αυξάνει το ενδιαφέρον της υπόθεσης.
Στο πλαίσιο των ερευνών πάντως θεωρείται πιθανό ότι τα άτομα που μεταφέρουν τα όπλα στην Ελλάδα, να μη γνωρίζουν το τι μεταφέρουν. Να πρόκειται δηλαδή με μετανάστες ή λαθραίους μετανάστες οι οποίοι για να περάσουν τα σύνορα αναγκάζονται να έχουν μαζί τους σάκο με οπλισμό και ναρκωτικά και στη συνέχεια να τα παραδώσουν σε άλλα άτομα στην Ελλάδα.

Στις 4 Μαρτίου είχαν εντοπιστεί 10 πιστόλια τουρκικής προέλευσης 9 mm, ενώ στις 18 Μαρτίου τα όπλα είναι 19 και σύμφωνα με πληροφορίες οι αριθμοί τους είχαν παραποιηθεί ώστε να μην είναι δυνατή η ταυτοποίηση τους.

Τι αναφέρει η αστυνομία για τη χθεσινή σύλληψη

Συνελήφθη χθες (18-3-2022) το πρωί, στην παρέμβρια περιοχή του οικισμού Γεμιστής Έβρου, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής ένας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις των νόμων περί όπλων, περί ναρκωτικών και περί αλλοδαπών.
Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν συντονισμένη επιχείρηση σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, κατά τη διάρκεια της οποίας εντόπισαν και συνέλαβαν τον δράστη, διότι εισήλθε παράνομα στη Χώρα μας από την Τουρκία, μεταφέροντας όπλα και ναρκωτικές ουσίες.
Συγκεκριμένα, σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε σακίδιο που κατείχε ο δράστης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δεκαεννέα (19) πιστόλια με τις γεμιστήρες τους, δέκα (10) νάιλον συσκευασίες με κατεργασμένη κάνναβη (σοκολάτα), συνολικού βάρους 2 κιλών και 30 γραμμαρίων και έξι (6) φυσίγγια.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για τον πρώτο εντοπισμό φορτίου με όπλα το λιμενικό σε σχετική του ανακοίνωση στις 4 Μαρτίου ανέφερε:

Στη σύλληψη πέντε αλλοδαπών ηλικίας 21, 26, 37, 38 και 42 ετών, προέβησαν στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με στελέχη της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κομοτηνής, για από κοινού εισαγωγή-λαθρεμπορία-μεταφορά-κατοχή-αποθήκευση δέκα (10) πιστολιών τουρκικής προέλευσης διαμετρήματος 9mm, με αποξασμένους τους αριθμούς σειράς, κατά παράβαση των άρθρων 2, 6, 7 και 11 του Ν.2168/1993 και του άρθρου 45 Π.Κ. καθώς και για παράνομη είσοδο στη χώρα, κατά παράβαση του άρθρου 83 του Ν.3386/2005.
Ειδικότερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και διακριτικής επιτήρησης, εντοπίστηκε, πρωινές ώρες σήμερα, στην παραποτάμια αγροτική περιοχή Δήμου Σουφλίου πλησίον μεθορίου ποταμού Έβρου, πνευστή λέμβος με έξι επιβαίνοντες, να προσεγγίζει την ελληνική όχθη. Στη συνέχεια, αφού αποβιβάστηκαν στην ακτή πέντε αλλοδαποί, η εν λόγω λέμβος αναχώρησε με κατεύθυνση προς την τουρκική πλευρά, από όπου και προήλθε.
Ακολούθως, οι εν λόγω αλλοδαποί, κατά την προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από το σημείο κινούμενοι πεζοί, παραπλεύρως του ποταμού Έβρου, ακινητοποιήθηκαν από τα ανωτέρω στελέχη. Κατόπιν διενέργειας ελέγχου, οι ανωτέρω συνελήφθησαν καθώς διαπιστώθηκε ότι στερούνταν των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, ενώ επιπλέον, εντός σακιδίου πλάτης που έφερε ο 21χρονος εντοπίστηκαν δέκα (10) πιστόλια τουρκικής προέλευσης διαμετρήματος 9mm, με αποξασμένους τους αριθμούς σειράς.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανευρεθέντα όπλα καθώς και τρία (03) κινητά τηλέφωνα.
Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των ανωτέρω συλληφθέντων.
Τυχόν εξελίξεις πρόκειται να αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου.