Μία Βουλγάρα και τον Βούλγαρο συνεργό της σε Ορεστιάδα και Φέρες συνέλαβαν αστυνομικοί

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έστησαν σε χρόνο ρεκόρ το Σάββατο αστυνομικοί της ασφάλειας Ορεστιάδας. Με το που πολίτες ειδοποίησαν την αστυνομία ότι άγνωστοι τηλεφωνούν σε σπίτια και ζητούν χρήματα για δήθεν ατύχημα συγγενικού τους προσώπου, αστυνομικοί κινήθηκαν αστραπιαία. Ήξεραν ότι είναι θέμα χρόνου να βρεθεί το επόμενο θύμα κι έκαναν αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν τους απατεώνες.
Αστυνομικοί με πολιτικά ξεχύθηκαν κυριολεκτικά στους δρόμους της Ορεστιάδας και έψαχναν να βρουν ύποπτα άτομα, προσέχοντας όμως όχι μόνο να μη γίνουν αντιληπτοί από τους υπόπτους, αλλά και να μην κινήσουν υποψίες ότι κάτι γίνεται στην πόλη και το σχέδιό τους ναυαγήσει.
Η επιχείρηση κυριολεκτικά στήθηκε σε μόλις πέντε λεπτά και το μόνο στοιχείο που είχαν οι αστυνομικοί ήταν ότι γίνεται προσπάθεια εξαπάτησης πολιτών.
Δεν ήξεραν αν έψαχναν άνδρα, αν έψαχναν γυναίκα, δεν ήξεραν καν σε ποιο σημείο να κατευθυνθούν.
Σε επικοινωνία που είχαν με συναδέλφους από την Αλεξανδρούπολη, όπου τις προηγούμενες μέρες είχαν «κτυπήσει» οι απατεώνες, κράτησαν την πληροφορία για μία γυναίκα, η οποία είχε παραλάβει χρήματα από την περιοχή του Φάρου από ηλικιωμένη. Όμως τα χαρακτηριστικά της δράστιδος ήταν «θολά» και η περιγραφή δεν έδινε κάποιο στοιχείο.
Έμπειρος αστυνομικός της Ορεστιάδας, παρατήρησε γυναίκα η οποία για ώρα καθόταν κοντά στην πλατεία Ορεστιάδας και συνομιλούσε για ώρα στο τηλέφωνο.
Την στιγμή που την εντόπισε «κάτι κτύπησε» μέσα του και την έθεσε σε παρακολούθηση. Ζήτησε μάλιστα από τους συναδέλφους του να εναλλάσσονται ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί και κινήσουν υποψίες.
Ο επαγγελματισμός των αστυνομικών ήταν αυτός που «έσωσε» την επιχείρηση, καθώς η Βουλγάρα επόπτευε την περιοχή συνεχώς και οι αστυνομικοί θεωρούν βέβαιο ότι αν καταλάβαινε ότι έχει τεθεί σε παρακολούθηση θα αποχωρούσε άμεσα από την πόλη.
Όταν η ύποπτη κινήθηκε, αστυνομικοί την ακολούθησαν χωρίς να έχουν ιδέα που μπορεί να πάει. Η Βουλγάρα κατευθύνονταν προς τον σιδηροδρομικό σταθμό σε μία ανοιχτή περιοχή που δύσκολα θα μπορούσε να τεθεί υπό παρακολούθηση, καθώς δεν υπήρχαν σημεία κάλυψης.
Παρ’ όλα αυτά και με το ενδεχόμενο η γυναίκα να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή κατάφεραν να εντοπίσουν μία ηλικιωμένη η οποία με προφυλάξεις πλησίασε και άφησε φάκελο δίπλα σε κάδο σκουπιδιών.
Όταν η ηλικιωμένη απομακρύνθηκε αστυνομικός της ασφάλειας την πλησίασε και τη ρώτησε αν άφησε χρήματα. Η ηλικιωμένη αρνούνταν τα πάντα και χρειάστηκε ο αστυνομικός να επιμείνει για να του αποκαλύψει την αλήθεια.
Πλέον ήταν θέμα χρόνου να συλληφθεί και η ύποπτη, ενώ αστυνομία διακριτικά αναπτύχθηκε και σε άλλα σημεία, ώστε ακόμη η ύποπτη για την οποία πλέον οι αστυνομικοί ήταν σίγουροι, να μην ξεφύγει.
Μόλις η γυναίκα παρέλαβε το φάκελο, έγινε και η σύλληψή της.
Ο φάκελος περιείχε 4740 ευρώ. Ήταν σχεδόν 4000 ευρώ που η ηλικιωμένη είχε στο σπίτι της για ώρα ανάγκης και 800 ευρώ τα οποία έκανε ανάληψη από ΑΤΜ, πριν πάει να αφήσει τον φάκελο. Είναι το ταλέντο των απατεώνων να πείθουν τους ηλικιωμένους να τους παραδώσουν όσα περισσότερα γίνεται. Ακόμη κι αν δεν υπάρχουν χρήματα, οι απατεώνες ζητούν, λίρες, χρυσαφικά ή άλλα αντικείμενα αξίας.
Η υπόθεση όμως δεν έκλεισε με τη σύλληψη της Βουλγάρας.
Το ακόμη πιο δύσκολο όμως ήταν να βρεθούν συνεργοί της, αλλά και να αποδειχθεί η σχέση της με άλλες υποθέσεις.
Μπορεί να ήταν η βασική ύποπτη για μία από τις υποθέσεις απάτης που είχαν γίνει στην Αλεξανδρούπολη, όμως δεν υπήρχαν χειροπιαστά στοιχειά.
Κατά τη διάρκεια όμως της ανάκρισης, παραδέχθηκε ότι εμπλέκεται και σε άλλες περιπτώσεις κι ότι μάλιστα στο σπίτι όπου έμενε στις Φέρες, υπήρχαν και χρήματα και ο συνεργός της. Αστυνομικοί της ασφάλειας Αλεξανδρούπολης έκαναν έφοδο σε σπίτι των Φερών και συνέλαβαν έναν άνδρα.
Μέσα στο σπίτι εντοπίστηκαν 5000 ευρώ.
Τα χρήματα επεστράφησαν στους δικαιούχους τους, ενώ αναζητείται κι άλλο χρηματικό ποσό, το οποίο εικάζεται ότι έχει μεταφερθεί εκτός Ελλάδας στην περιοχή της Φιλιππούπολης.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι δράστες εμπλέκονται σε τρεις υποθέσεις απάτης. Οι δύο πραγματοποιήθηκαν στις 5 Απριλίου στην Αλεξανδρούπολη.
Με αφορμή τις τελευταίες περιπτώσεις απάτης, η αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες:

• Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
• Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
• Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
• Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
• Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
• Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
• Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.