Η είδηση ότι δύο Τούρκοι έφτασαν με . . . ανεμόπτερο ανοιχτά της Καρύστου, αν δεν προκαλεί αίσθηση, προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό για το πως κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μία τόσο μεγάλη και δύσκολη πτήση, καθώς κατά δήλωσή τους απογειώθηκαν από τη Σμύρνη με προορισμό την Αθήνα, αλλά έμειναν από καύσιμα με αποτέλεσμα την πτώση του ανεμόπτερου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» υπολογίζεται ότι από το 2016 έχουν περάσει στη χώρα μας περίπου 20.000 Τούρκοι, ενώ την τελευταία τετραετία 9.000 από αυτούς έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο.
Οι υπολογισμοί που παρουσιάζει ο έγκριτος δημοσιογράφος, αφορούν σε ανθρώπους που δηλώνουν αντικαθεστωτικοί. Κατά το παρελθόν, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, άτομα Κουρδικής καταγωγής, γιατροί, εισαγγελείς, ακόμη και πρώην βουλευτής έχουν συλληφθεί ή παραδοθεί στις ελληνικές αρχές. Μάλιστα στον Έβρο στις 15 Φεβρουαρίου του 2017 είχαν συλληφθεί δύο Τούρκοι κομάντο, οι οποίοι όπως ανέφεραν ρεπορτάζ της περιοχής ήταν μέλη της ομάδας που επιχείρησε να συλλάβει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτάν κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα.
Οι πολλές όμως υποθέσεις με Τούρκους οι οποίοι περνούν τα παράνομα τα σύνορα, ξεκίνησαν μετά την προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη πολεμικού ελικοπτέρου τα ξημερώματα τις 16ης Ιουλίου του 2016, λίγες ώρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Στρατιωτικό ελικόπτερο με 8 άτομα πλήρωμα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης προκαλώντας μεγάλες αναταράξεις στις ελληνοτουρικές σχέσεις.
Για χρόνια οι 8 στρατιωτικοί παρέμεναν υπό αυστηρά μέτρα προστασίας στη χώρα μας σε διάφορες περιοχές (Αλεξανδρούπολη, Φέρες, Καβάλα, Αττική). Σύμφωνα με τα Νεα, και οι 8 βρίσκονται πλέον εκτός Ελλάδας, κυρίως σε Καναδά, Βέλγιο και Γερμανία.