Κουβέντα για το Φυλάκιο από τον υπουργό που έχει πει ότι θα μιλήσει στην Ορεστιάδα για την επέκταση των δομών και ακόμη . . . «αναζητείται».
Ο εκλεγμένος βουλευτής μέσω της λίστας του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, υπουργός της κυβέρνησης Τάκης Θεοδωρικάκος μίλησε στο 14ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας για κινδύνους που υπάρχουν από παράνομες μεταναστευτικές ροές. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ροές και μίλησε για ασύμμετρη απειλή, λέγοντας χαρακτηριστικά: Συνεχίζουν να είναι εκατοντάδες οι παράνομοι μετανάστες που επιχειρούν ορισμένοι να σπρώξουν παρανόμως προς τη χώρα μας.

Τα λόγια Θεοδωρικάκου έρχονται λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου Νότη Μηταράκη ο οποίος σε συνέντευξή του στα Παραπολτικά 90,1 δήλωσε:
Είμαστε ξεκάθαροι: Φυλάμε τα σύνορά μας, θεωρούμε ότι αυτό είναι σωστό, είναι νόμιμο και τα φυλάμε με έναν τρόπο που συνάδει απολύτως με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Στο μέγιστο είχαμε φτάσει να έχουμε 25 χιλιαδες άτομα σε διαμερίσματα, σήμερα έχουμε 10 χιλιάδες, έχουμε ήδη κλείσει δηλαδή το 60% του προγράμματος. Παραμένουν 10 χιλιαδες και μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα.
Θεωρώ ότι είναι πιθανό για το 2022 και το 2023 να υπάρξει μια πίεση και για αυτό είναι σημαντικός και ο ρόλος της Frontex από τη μια αποτρεπτικά αλλά και από την άλλη μια θετική ατζέντα στήριξης των ανθρώπων οι οποίοι κινδυνεύουν από την επισιτιστική κρίση.

Ο Θεοδωρικάκος στην ομιλία του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, δεν είπε κουβέντα για τις επεκτάσεις και τις υπερδομές που δημιουργεί η κυβέρνηση στο Φυλάκιο.
Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του.

Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρόεδρε.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Πρόεδρε του Συνεδρίου, κ. Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, Νεοδημοκράτισσες, Νεοδημοκράτες, στελέχη της μεγάλης παράταξής μας που αγκαλιάζει και ενώνει τους Έλληνες και στέκεται δίπλα σε κάθε πολίτη.
Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να απευθύνομαι σε σας, στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ύστερα από 7 χρόνια σκληρών αγώνων, τέσσερα από αυτά στην αντιπολίτευση και τρία χρόνια δημιουργικού έργου σε δύο Υπουργεία, με την ευθύνη των οποίων με τίμησε ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το Συνέδριό μας διεξάγεται σε ιδιαίτερες συνθήκες που καθορίζονται από τις πολύπλευρες επιπτώσεις της πανδημίας, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τις προκλήσεις στο Αιγαίο, αλλά και τους κινδύνους από τις παράνομες μεταναστευτικές ροές στον Έβρο, οι οποίες δυστυχώς συνεχίζονται.
Η πολυπλοκότητα των απειλών που αντιμετωπίζουμε μετατρέπει την εθνική ασφάλεια σε απόλυτη προτεραιότητα. Περιλαμβάνει δηλαδή και την ασφάλεια των συνόρων μας και την ασφάλεια των πολιτών και την αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής ιδιαίτερα στον Έβρο και την αντιμετώπιση της βίας και της εγκληματικότητας.
Αγαπητοί σύνεδροι, στον Έβρο σήμερα δίνουμε καθημερινά μάχες. Δίνει μάχες η Ελληνική Αστυνομία, γιατί συνεχίζουν να είναι εκατοντάδες οι παράνομοι μετανάστες που επιχειρούν ορισμένοι να σπρώξουν παρανόμως προς τη χώρα μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα και θέλω να την γνωρίζετε. Οι Συνοριοφύλακες που προσέλαβε αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτό το διάστημα ανέρχονται σε 1680 και έπεται άλλοι 250 τους επόμενους μήνες.
Είναι γνωστή σε όλους η αποφασιστική αντιμετώπιση της κατάσταση το Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020. Το μήνυμα προς τους συμπατριώτες μας, το μήνυμα προς τους γείτονες, το μήνυμα προς την Ευρώπη είναι ξεκάθαρο. Οφείλουμε για λογαριασμό του ελληνικού λαού, της πατρίδας μας, του ελληνικού κράτους αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φυλάμε τα σύνορά μας που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ. Και αναμένουμε ο FRONTEX να συνεχίσει να συμπαραστέκεται σε αυτή την αποστολή την οποία φέρει εις πέρας η Ελληνική Αστυνομία σε στενή συνεργασία με τον FRONTEX και τον Ελληνικό Στρατό.
Ταυτόχρονα, κεντρικός στόχος της πολιτικής μας είναι η ασφάλεια των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι η προϋπόθεση για να υπάρχει ελευθερία και ευημερία των πολιτών. Για το σκοπό αυτό ακολουθούμε με επιμονή μια σαφή στρατηγική. Να φέρουμε πιο κοντά την Αστυνομία σε κάθε πολίτη. Να φέρουμε πιο κοντά τους αστυνομικούς μας στις γειτονιές, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε ολόκληρη τη χώρα. Χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς κορώνες, χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις. Η ασφάλεια για εμάς δεν είναι επετειακά ποσταρίσματα και φωτογραφίες. Είναι σχέδιο, σκληρή δουλειά με προτεραιότητες, πράξεις και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Πάμε λοιπόν να τα δούμε. Έχουμε κάνει πράξη τις υπερδιπλάσιες νυχτερινές στελεχωμένες περιπολίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι 60 νυχτερινές περιπολίες έχουν γίνει 150 στην Αττική. Κάνουμε πράξη τα ειδικά επιχειρησιακά σχέδια. 900 παράνομοι μετανάστες έχουν οδηγηθεί σε ΠΡΟΚΕΚΑ το τελευταίο τρίμηνο, μέσα από ειδικές επιχειρήσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Κάνουμε πράξη τη συνεχή ψηφιοποίηση υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απελευθερώνοντας από γραφειοκρατικά πάρεργα πάνω από 1.500 αστυνομικούς για να αφοσιωθούν στο πραγματικό αστυνομικό τους έργο. Και από το Σεπτέμβριο γίνεται πράξη η παράδοση των δικογράφων στους πολίτες με ηλεκτρονικό τρόπο, με λύση που δώσαμε από κοινού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Κάνουμε πράξη τη βελτίωση της εκπαίδευσης των αστυνομικών, όπως συμβαίνει με όλες τις ομάδες ΔΙΑΣ από το Νοέμβριο έως τον Ιούλιο και ταυτόχρονα αναβαθμίζουμε συνολικά την αστυνομική εκπαίδευση και μετατρέπουμε τη Σχολή των Αξιωματικών σε Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
Κάνουμε πράξη την εφαρμογή του νόμου για τις πορείες και τις διαδηλώσεις. Και οι πάντες γνωρίζουν στο κέντρο της Αθήνας και σε ολόκληρη τη χώρα ότι όταν οι συγκεντρωμένοι είναι απλώς εκατοντάδες περιορίζονται σε μία λωρίδα του δρόμου και η λειτουργία των δρόμων και της πόλης γίνεται κανονικά χωρίς να παραβιάζεται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Κάνουμε πράξη τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να πετυχαίνουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα σε τοπικό επίπεδο.
Και επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό μία παρένθεση. Προσωπικά είμαι υπερήφανος για το νόμο που έφερα ως Υπουργός Εσωτερικών, επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και διέσωσε τους Δήμους από την καταστροφική και ιδεοληπτική εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Όπως είμαι περήφανος για το πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” που έφερε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ με έργα πνοής στους Δήμους και για το νόμο που με τη στήριξη του Πρωθυπουργού μας μπορέσαμε να κάνουμε πράξη που δίνει τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τη χώρα στην οποία βρίσκονται.
Κάνουμε πράξη την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια. Μόνο τους τελευταίους μήνες η Ελληνική Αστυνομία έχει παρέμβει σε δεκάδες περιπτώσεις πανεπιστημίων. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Εκεί μπήκε τέλος προφανώς σε συνεργασία με τον Πρύτανη και τις πρυτανικές αρχές μία κατάληψη, μία ψευτο-κατάληψη 34 ετών, ώστε να μπορέσει να γίνει βιβλιοθήκη στη Σχολή Θετικών Επιστημών. Ας το καταλάβουν πολύ καλά, αυτή η βιβλιοθήκη θα γίνει και θα αποδοθεί στους φοιτητές και στους καθηγητές του Πανεπιστημίου γιατί είναι δίκαιο και σωστό. Και η Ελληνική Αστυνομία θα συνδράμει σε αυτό Γίνονται πράξη οι 400 Ειδικοί Φρουροί των ομάδων προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Χθεσινοί φοιτητές στο σύνολό τους οι οποίοι ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους στα τέλη Μαΐου, αναμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου καθώς και την τοποθέτηση Τουρνικέ ώστε να μπορέσουν να εργαστούν για την ελεγχόμενη είσοδο στις πρυτανικές αρχές. Σε ό,τι όμως μας αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία κάνουν και θα κάνουν το 100% των υποχρεώσεών τους, για να είναι ασφαλή τα πανεπιστήμιά μας, για να είναι ασφαλείς οι φοιτητές, τα παιδιά μας και οι καθηγητές στα πανεπιστήμια.
Κάνουμε πράξη την ενισχυμένη παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στα αεροδρόμια, στις εισόδους και εξόδους της χώρας, στους τουριστικούς προορισμούς συμβάλλοντας στο αίσθημα ασφαλείας και των πολιτών και των τουριστών και μέσα από αυτό συμβάλλοντας στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Κάνουμε πράξη την ενίσχυση του κύρους και του ανθρώπινου προσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας προβάλλοντας συνεχώς σε πρώτο πλάνο τη δράση, την αυταπάρνηση, τον ηρωισμό, την ανθρωπιά των αστυνομικών μας οι οποίοι έχουν καθοριστική κοινωνική συνεισφορά. Κάνουμε πράξη τη στήριξη της Ελληνίδας και του Έλληνα αστυνομικού και στις δύσκολες στιγμές που περνούν αλλά και ικανοποιώντας σειρά από χρόνια αιτήματά τους.
Και θέλω να πω ξεκάθαρα κάτι. Χρωστάμε ως χώρα, ως κοινωνία και ως κράτος, χρωστάμε στον Έλληνα αστυνομικό για την τεράστια συμβολή του στην κοινωνική συνοχή, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Μην το ξεχνάμε.
Και επιτρέψτε μου να πω ότι προσωπικά αισθάνομαι υπερήφανος που υπηρετώ την πατρίδα μας με τα ιδιαίτερα υπεύθυνα καθήκοντα που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός της χώρας σε αυτή τη θέση, στη θέση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και κάθε μέρα είναι τιμή, είναι τιμή για εμένα να συνεργάζομαι με τους Έλληνες αστυνομικούς για την ασφάλεια της πατρίδας και των πολιτών.
Κάνουμε πράξη με αποφασιστικότητα τα μέτρα για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού. Κλείσαμε όλους τους παράνομους συνδέσμους και συνεργαζόμαστε με τον κόσμο του αθλητισμού για την πρόληψη της βίας αλλά και την εφαρμογή των αναγκαίων αστυνομικών μέτρων και των μέτρων που ψηφίσαμε προσφάτως σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Αθλητισμού.
Κάνουμε πράξη την αποτελεσματικότητα στην εξιχνίαση των εγκλημάτων. Το είδε όλη η Ελλάδα, στην ταχύτατη εξιχνίαση της δολοφονίας του αδικοχαμένου παλικαριού στην Θεσσαλονίκη, του Άλκη. Το είδε στην εξιχνίαση της απαγωγής του επιχειρηματία στο Μενίδι. Τις δολοφονίες της οικογένειας στην Ανδραβίδα. Της ασύλληπτης παιδοκτονίας στην Κυψέλη και σε τόσες άλλες περιπτώσεις.
Και θέλω να σας πω κάτι. Γι’ αυτή την κυβέρνηση, για αυτό το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για την Αστυνομία μας, δεν υπάρχει καμία υπόθεση που να γίνεται αποδεκτό ότι δεν διερευνάται. Εξιχνίαση και έρευνα μέχρι το τέλος. Αλλά αυτό είναι πράξεις και όχι λόγια. Όλα αυτά έχουν φέρει αποτελέσματα. Η χαμηλή εγκληματικότητα, κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις, ό,τι απειλεί μια οικογένεια, έχει μειωθεί κατά 30% σε σύγκριση με τα χρόνια πριν την καραντίνα. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αποτελεί ένα ξεκάθαρο και πανίσχυρο πλεονέκτημα της Νέας Δημοκρατίας έναντι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Στις πράξεις και όχι στα λόγια πλέον, δίνουμε την μάχη για την εφαρμογή του νόμου, όλων των νόμων. Και επιτρέψτε μου. Αν κάποιες φορές για να εφαρμοστεί ο νόμος πρέπει να παρέμβει δημοσίως ο Υπουργός, αυτό θα γίνεται. Γιατί ο μόνος λόγος για δημόσιες παρεμβάσεις του Υπουργού σε αυτά τα θέματα είναι να διασφαλίζει την υλοποίηση των νόμων. Αν κάποιοι ενοχλούνται, απλώς πρέπει να συνηθίσουν.
Φίλες και φίλοι σύνεδροι, η ατζέντα της ασφάλειας προφανώς δεν είναι μια ακροδεξιά ατζέντα. Είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας. Είναι έμπρακτη προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησής μας. Είναι ανάγκη και δικαίωμα για όλους τους πολίτες.
Εμείς δεν εξωραΐζουμε την κατάσταση. Βλέπουμε τα προβλήματα. Είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίσουμε. Ο αγώνας, το δημιουργικό έργο ενάντια στην βία και την εγκληματικότητα θα συνεχιστούν με ένταση για να φέρουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Κάνουμε πράξη μια Αστυνομία αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα, φιλική απέναντι στους πολίτες.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, επιτρέψετε μου ολοκληρώνοντας. Περνάμε μια περίοδο παγκόσμιας δοκιμασίας. Με αβεβαιότητα. Πολύ σωστά το είπε ο Πρωθυπουργός μας χθες. Η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα. Ρευστότητα και ανακατατάξεις οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Η πατρίδα μας και οι Έλληνες έχουν ανάγκη από καθαρό μυαλό. Από εθνική στρατηγική, από σιγουριά, από σωστό προσανατολισμό στην πυξίδα και σταθερό χέρι στο τιμόνι. Έχουν δηλαδή ανάγκη από τη Νέα Δημοκρατία, την παράταξη της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και του πατριωτισμού, τις αξίες -δηλαδή- που αποτελούν την ιδεολογία μας. Η πατρίδα και οι Έλληνες έχουν ανάγκη από τον Πρωθυπουργό της ευθύνης, των ανοιχτών οριζόντων, του μέτρου και της λογικής, τον Πρωθυπουργό του αποτελέσματος τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δεν είναι ώρα για αποτυχημένα πειράματα. Τα έκαναν οι Έλληνες, διαψεύστηκαν τα πειράματα και απογοητεύτηκε πλήρως η κοινωνία από εκείνους. Όταν στο τέλος της τετραετίας έρθει η ώρα των εκλογών στα μεγάλα διλήμματα για τη χώρα, στο σταυροδρόμι της νέας εποχής, οι Έλληνες έχουν γνώση και κρίση και θα απαντήσουν θετικά. Ο δρόμος της προόδου, του πατριωτισμού, της κοινωνικής συνοχής. Ο δρόμος της ευημερίας για τους πολλούς περνά από μια νέα αυτοδύναμη πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και είναι, επειδή πολλοί με ρωτούν εξαιτίας και προηγούμενων επαγγελματικών επιστημονικών ή και της κομματικής ευθύνης που είχα την περίοδο της αντιπολίτευσης αν αυτό είναι εφικτό, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Είναι στο χέρι μας, είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε με τη σωστή στρατηγική, με τη σωστή εφαρμογή και επιμονή. Μπορούμε να το κάνουμε πράξη ξανά, να αποδείξουμε ξανά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η λαϊκή παράταξη των ανοιχτών οριζόντων. Είναι -όπως είχε πει ο ιδρυτής της- η παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πρόοδο με το κοινό καλό.
Η παράταξη που αξίζει μια νέα μεγάλη νίκη για όλους τους Έλληνες με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μπορούμε.