Το σχέδιο της βουλγαρικής κυβέρνησης για την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών Asen Vassilev προχώρησε σε σχετικές ανακοινώσεις προς τα ΜΜΕ της Βουλγαρίας.
Σύμφωνα με τον κ. Vassilev το σχέδιο είναι η χώρα από την 1η Ιανουαρίου του 2024 να έχει ως νόμισμα του Ευρώ, εγκαταλείποντας το Λέβα.
Το πλάνο της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης, περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τρόπους συναλλαγών για το εμπόριο και τον τραπεζικό τομέα, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς και την ευκολότερη εξοικείωση των Βούλγαρων καταναλωτών.
Ένα Λέβα αντιστοιχεί σε 1,96 Ευρώ.
Πάντως στη Βουλγαρία τα Ευρώ κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια, ειδικά στις περιοχές κοντά με την Ελλάδα, καθώς χιλιάδες Έλληνες κάθε μέρα περνούν τα σύνορα για αγορές και ανεφοδιασμό με καύσιμα.
Την ίδια ώρα σε εκατομμύρια υπολογίζονται και οι Βούλγαροι που ζουν και εργάζονται σε χώρες της ευρωζώνης, έχοντας εξοικειωθεί με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

 

Στην Ευρωζώνη έχουν ενταχθεί 19 χώρες από τις 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα εντάχθηκε το 2001.

Περίπου 341 εκατομμύρια άτομα χρησιμοποιούν καθημερινά Ευρώ, γεγονός που το καθιστά το δεύτερο συχνότερα χρησιμοποιούμενο νόμισμα παγκοσμίως. Τα πλεονεκτήματα του κοινού νομίσματος γίνονται αμέσως αντιληπτά από οποιονδήποτε ταξιδεύει στο εξωτερικό ή πραγματοποιεί ηλεκτρονικές αγορές από ιστότοπους άλλης χώρας της ΕΕ.

 

Οι χώρες που χρησιμοποιούν Ευρώ
Αυστρία
Βέλγιο
Κύπρος
Εσθονία
Φινλανδία
Γαλλία
Γερμανία
Ελλάδα
Ιρλανδία
Ιταλία
Λετονία
Λιθουανία
Λουξεμβούργο
Μάλτα
Κάτω Χώρες
Πορτογαλία
Σλοβακία
Σλοβενία
Ισπανία