Ασφυξία δηλώνουν ότι νοιώθουν οι λογιστές, τονίζοντας παράλληλα ότι έχουν φτάσει στα όρια τους. Ο σύλλογος λογιστών φοροτεχνικών ελευθέρων επαγγελματιών βορείου Έβρου, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία τονίζουν ότι έχουν κλειστεί στα γραφεία τους, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εργασίες τους, στις αλλαγές που προκύπτουν και στην εφαρμογή myDATA.
Τι υποστηρίζουν οι λογιστές αναλυτικά:

Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά γινόμαστε μάρτυρες και νιώθουμε όσο ποτέ άλλοτε την ασφυξία που προκαλείται στον κλάδο μας. Οι αυτοαπασχολούμενοι λογιστές-φοροτεχνικοί έχουμε φτάσει στα όρια μας.
Το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας περνάει πάνω από τις πλάτες μας, μετά την συνεχόμενη υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών, προσθέτοντας πέραν των συμβατικών αρμοδιοτήτων μας πολλές επιπλέον υποχρεώσεις και ευθύνες.
Από το Μάρτη του 2020 μέχρι σήμερα οι απανωτές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και οι εκατοντάδες κρυπτογραφημένες εγκύκλιοι, μας έκλεισαν κυριολεκτικά στα γραφεία μας, μην έχοντας δικαίωμα στη ζωή, στον ελεύθερο χρόνο, στην οικογένεια και -πάνω από όλα- στην ασθένεια με όλο το βάρος της «αποκρυπτογράφησης» των ασαφών διατάξεων και το άγχος της μη έκθεσης στους πελάτες μας. Ωστόσο, παρά τις αντίξοες συνθήκες, συνεχίζουμε και προσπαθούμε αγόγγυστα να στηρίξουμε επιχειρήσεις, κοινωνία και κράτος.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και το «κερασάκι» της εφαρμογής των myDATA, συνοδευόμενα με πολλά λειτουργικά προβλήματα ή αστοχίες και χωρίς ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου.
Ταυτόχρονα, εν μέσω υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μας ανέθεσαν να ασχοληθούμε και με την επικαιροποίηση των στοιχείων των φορολογουμένων, ηλικιωμένων ανθρώπων, κατοίκων εξωτερικού, φορολογουμένων συζύγων χωρίς κλειδαρίθμους και με δεκάδες ακόμη προβλήματα.
Ως εκ τούτου, στηρίζουμε τις ανακοινώσεις διαμαρτυρίας των υπόλοιπων Συλλόγων-Ενώσεων Λογιστών-Φοροτεχνικών της χώρας και αντιδρούμε στους απαράδεκτους σχεδιασμούς του κράτους.
ΑΜΕΣΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :
● Αναβολή της υποχρεωτικότητας των Ηλεκτρονικών Βιβλίων myDATA για το έτος 2022 και επανεξέταση για το έτος 2023 με αρχικό στάδιο την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
● Παράταση στη διαβίβαση των εσόδων myDATA για το έτος 2021 έως 31/12/2022, χωρίς επιβολή κυρώσεων για αποκλίσεις ή τυπικές παραβάσεις.
● Μετάθεση της λήξης προθεσμίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος στις 30/9/2022.
● Θεσμοθέτηση της άδειας ασθένειας του λογιστή (και άδειας μητρότητας – πατρότητας) με παράταση των δηλωτικών υποχρεώσεων για τους πελάτες μας.
● Καθιέρωση του μήνα Αύγουστου ως περίοδο αδείας για τον κλάδο, με μετάθεση των δηλωτικών υποχρεώσεων.
● Στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών του Βορείου Έβρου.
Ζητούμε επιτέλους τον σεβασμό στο έργο των Λογιστών!
Το Δ.Σ. του Σ.Λ.Φ.Ε.Ε. Βορείου Έβρου:
Ο Πρόεδρος
Σταυρίδης Παν. Απόστολος
Ο Αντιπρόεδρος
Παπαχατζίδης Θεόδωρος
Ο Γραμματέας
Ζαλουφλής Κωνσταντίνος
Η Ταμίας
Χαρούδη Μαρία
Το Μέλος
Μποζμπουάζης Δημήτριος