Την απόφαση να σπάσει ανάχωμα ώστε να εκτονωθούν τα νερά, κάτω από τη βιομηχανική περιοχή της Ορεστιάδας, έλαβε το βράδυ του Σαββάτου το τοπικό συντονιστικό όργανο της περιφερειακής ενότητας Έβρου.
Τα νερά στο ρέμα που περνάει από την περιοχή ήταν πολλά και λόγω των νερών που συγκεντρώνονταν από τις περιοχές που είχαν ήδη πλημμυρίσει (Λεπτή, Νεοχώρι κ.α.), υπήρχε κίνδυνος υπερχείλισης του ρέματος, αλλά και πλημμύρας στους οικισμούς της Λεπτής, Σαγήνης και του Πύργου, αλλά και της εθνικής οδού, όπως είχε συμβεί το Νοέμβριο του 2018.
Το ύψος της στάθμης του ρέματος που περνάει δίπλα από τα παλιά σφαγεία της Ορεστιάδας και πολλές φορές στο παρελθόν έχει προκαλέσει προβλήματα, προκάλεσε ανησυχία και μετά το σπάσιμο αναχώματος η κατάσταση δείχνει να εκτονώνεται.
Οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς τα νερά κατευθύνονται προς τον κάμπο της Ορεστιάδας, ενώ άνοδος της στάθμης των υδάτων έχει παρατηρηθεί σε ρέματα και ποτάμια.

Περισσότερα από 10 σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν στη Λεπτη, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν στο Βάλτο και στο Νεοχώρι.

 

Στρέμματα γης έχουν πλημμυρίσει νότια της πόλης της Ορεστιάδας, με τις εκτάσεις μεταξύ Ορεστιάδας, Πύργου, Λεπτής και βιομηχανικής περιοχής να θυμίζουν λίμνη.