Από τις 13 Ιουλίου στην Τουρκία, το υπουργείο γεωργίας της χώρας επιτρέπει τους αεροψεκασμούς με drone για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο.
Στην Ελλάδα για να πραγματοποιηθούν αεροψεκασμοί απαιτείται άδεια.

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι αγρότες καθώς το σκουλήκι που έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία, προκαλεί ανυπολόγιστες καταστροφές.

Το σκουλήκι σύμφωνα με την περιφέρεια επεκτείνεται ταχύτατα και προσβάλει καλλιέργειες κυρίως ηλιόσπορου και τρυφιλλιού. Εκτός από τις περιοχές που πρωτοεμφανίστηκε στο κεντρικό – νότια τμήμα του Έβρου, αναφορές υπάρχουν και για εμφάνισή του και στη Ροδόπη όπως και στην Ανατολική Θράκη.

Σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής περιφερειακής ενότητας Έβρου αναφέρει:
Η σφοδρότητα και η ταχύτητα με την οποία επεκτείνεται η προσβολή στις καλλιέργειες ηλίανθου , μηδικής και στις λοιπές παρακείμενες καλλιέργειες στις αγροτικές περιοχές Πέπλου , Θυμαριάς , Τυχερού , Φυλακτού, Λαγηνών, Λυκόφως, κ.α. οδηγεί προκειμένου να προστατευθεί η παραγωγή, στην αναγκαιότητα διενέργειας ψεκασμών, με εγκεκριμένα εντομοκτόνα σκευάσματα για φυλλοφάγες κάμπιες λεπιδοπτέρων στις κατά περίπτωση προσβεβλημένες καλλιέργειες.
Ως εκ τούτου συστήνεται στους μελισσοκόμους να απομακρύνουν προσωρινά τα μελίσσια τους από τις περιοχές όπου εμφανίζονται εκτεταμένες προσβολές προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στις μέλισσες από τους εντομοκτόνους ψεκασμούς.
Οι παραγωγοί μπορούν να ενημερώνονται από  την ΔΑΟΚ ΕΒΡΟΥ και το αρμόδιο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου , καθώς και για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση και πληροφορία στα παρακάτω τηλέφωνα : 2551357151 , 122 , 121 , 163 , 165 , 167 , 168 και 172.

Στις 12 Ιουλίου στο θέμα αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Σουφλίου Δημήτρης Δαρούσης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε

Ορισμένες μέχρι στιγμής αγροτικές εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Τυχερού δέχονται έντονες προσβολές από σκουλήκι.
Σήμερα το πρωί μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Δεληστάματη και Κλιμάκιο γεωπόνων της Περιφέρειας επισκεφτήκαμε τις περιοχές που αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής πρόβλημα, όπου διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης και είδη από την ΔΑΟΚ Έβρου έχει εκδοθεί δελτίο τύπου με οδηγίες προς τους αγρότες της περιοχής.
Παράλληλα ελήφθησαν δείγματα και ήδη έχουν σταλεί σε ειδικό εργαστήριο.
Επίσης την περιοχή επισκέφτηκε και Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ.
Ευχαριστώ θερμά την Περιφέρεια και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Βασίλη Δεληστάματη που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο Τυχερό.

Την ίδια μέρα σε ανακοίνωση της περιφέρειας τονίζονταν:
Μετά από επίσκεψη κλιμακίου γεωπόνων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου 2022 στην ευρύτερη αγροτική περιοχή Τυχερού, διαπιστώθηκε έντονη εντομολογική προσβολή από προνύμφες λεπιδόπτερων της οικογένειας Crambidae σε ορισμένες τοποθεσίες.
Λόγω του μεγάλου πληθυσμού και της ταχύτατης εξάπλωσης του, συστήνεται ο καθημερινός έλεγχος των αγροτεμαχίων από τους αγρότες, για πιθανές προσβολές των καλλιεργειών τους.
Σε περίπτωση ύπαρξης προσβολών προτείνεται ο άμεσος ψεκασμός σε όλα τα αγροτεμάχια της εν λόγω περιοχής, με εγκεκριμένα εντομοκτόνα για την αντίστοιχη καλλιέργεια.

Στην Τουρκία βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, προκαλούν αίσθηση.

Δείτε βίντεο από αεροψεκασμούς με drone στην Τουρκία σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσουν την επέκταση του σκουληκιού.

Άκρως περιγραφικό βίντεο από την περιοχή της Ραιδεστού

Ευθύνες στην περιφέρεια ΑΜΘ επιρρίπτει η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία. Σε ανακοίνωση της παράταξης του Κώστα Κατσιμίγα αναφέρεται:

ΚΑΜΠΟΣ ΤΥΧΕΡΟΥ ΕΒΡΟΥ: ΕΝΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ
Στο δεξιό της πλευρό δείχνει να …κοιμάται για άλλη μια φορά η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που έχει εμφανιστεί στον κάμπο του Τυχερού Έβρου κι απειλεί να τινάξει το σύνολο των καλλιεργειών στον …αέρα! Η εμφάνιση προ ημερών ενός σκουληκιού (ανώνυμου μέχρι σήμερα) που κατατρώει τις καλλιέργειες τριφυλλιού κι ακολούθως επεκτείνεται ταχύτατα σε κάθε είδους καλλιέργεια (ηλίανθος, βαμβάκι κλπ) έχει σπείρει τον πανικό στους κατοίκους, οι οποίοι πασχίζουν μόνοι τους, με ψεκασμούς, πληρωμένους από την τσέπη τους, να σώσουν τις καλλιέργειές τους. Απέναντι στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει διαμορφωθεί, με τις καλλιέργειες να καταστρέφονται από αυτόν τον περίεργο κι ανώνυμο εισβολέα και την απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ για ανάλογες καταστροφές, η Περιφέρεια, το μόνο που έπραξε είναι να εκδώσει ανακοίνωση «αυστηρής σύστασης» προς τους παραγωγούς να προβαίνουν σε ψεκασμούς μόνο κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες «για την προστασία των μελισσοσμηνών».
Προφανώς η Διοίκηση της Περιφέρειας δεν κατάλαβε ότι απέναντι σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν συστήνεις στον παραγωγό να περιμένει να …νυχτώσει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ούτε σπέρνεις το διχασμό ανάμεσα στους μελισσοκόμους και τους αγρότες που άμεσα θίγονται από την κατάσταση αυτή. Μια σοβαρή Διοίκηση θα είχε ήδη φροντίσει για την μετακίνηση των κυψελών σε άλλες περιοχές πχ στη Λευκίμμη ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, με την συνδρομή της ίδιας και του συνόλου των Υπηρεσιών της κι όχι με τις …συστάσεις της και την φιλοτιμία των λιγοστών γεωπόνων της. Άλλωστε ποια χρεία παραμονής θα είχαν τα μελισσοσμήνη σε ένα αυριανό καταστραμμένο τοπίο…
Μια σοβαρή Διοίκηση… Θα ήταν αυτή που θα προχωρούσε άμεσα στην αντιμετώπιση του προβλήματος με ψεκασμούς που θα βάρυναν το δικό της προϋπολογισμό ή τον προϋπολογισμό της Πολιτείας κι όχι την τσέπη των αγροτών. Που θα αναζητούσε και θα έβρισκε την φόρμουλα όχι μόνο αντιμετώπισης της κατάστασης, αλλά και της ανακούφισης των ήδη πληγέντων. Μια σοβαρή Διοίκηση…
Και σίγουρα όχι αυτή που δείγματα της ασυνέπειάς της έχουν ήδη γνωρίσει από κοντά οι κάτοικοι του Τυχερού. Ενδεικτικά, για την αποκατάσταση των ζημιών στο ρέμα Σαράντη τον Γενάρη του 2021 χρειάστηκε να περάσει κι ο Μάιος του 2022, ενώ δεν έχει ακόμη προκηρύξει την μελέτη για το αρδευτικό που πανηγυρικά παρουσίαζε ότι ΘΑ πράξει ήδη από το φθινόπωρο του 2019.
Από το Γραφείο Τύπου
Κομοτηνή 16-7-2022ι συγκεκριμένα μέτρα διαχείρισης κινδύνων ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία όσων τυχαίνει να βρίσκονται κοντά. Η προς ψεκασμό περιοχή δεν μπορεί να βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

στ) Από το 2013 και έπειτα, τα αεροσκάφη πρέπει να είναι εξοπλισμένα με εξαρτήματα που χρησιμοποιούν τη βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία για τον περιορισμό της μετακίνησης του ψεκαστικού νέφους.

3. Χορήγηση άδειας διενέργειας από αέρος εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων
Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορηγεί άδεια, στην οποία προσδιορίζονται τα αναγκαία μέτρα για την έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων και των διερχομένων και για την προστασία του περιβάλλοντος στις περιοχές που γειτνιάζουν με εκείνη στην οποία διενεργείται ο ψεκασμός.

4. Έλεγχος διενέργειας από αέρος εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων
Στη χορηγηθείσα άδεια από αέρος εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων αναφέρονται τα διοικητικά μέτρα για τον έλεγχο εφαρμογής της διενεργούμενης από αέρος εφαρμογής με σκοπό να διαπιστωθεί ότι εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του παρόντος.

5. Αρχείο αιτήσεων και εγκρίσεων από αέρος εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων
Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τηρεί αρχείο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και των εγκρίσεων που έχουν δοθεί σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος και δημοσιοποιεί τις συναφείς πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτές, όπως η προς ψεκασμό περιοχή, η προβλεπόμενη ημέρα και ώρα του ψεκασμού και το είδος του γεωργικού φαρμάκου, σύμφωνα με την ανάρτηση των δεδομένων αυτών στον διαδικτυακό τόπο της αρμόδιας αρχής ή κοινοτική νομοθεσία.