Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες του πρώην προέδρου του φορέα διαχείρισης του δάσους της Δαδιάς Κώστα Ποϊραζίδη και το βίντεο του αντιδημάρχου Σουφλίου Θοδωρή Τσιαμίτα, αποτυπώνουν όλα όσα δεν είχαν φανταστεί όσοι δεν έζησαν τα δραματικά λεπτά.

Η νίκη του ανθρώπου απέναντι στην φωτιά.
Πυροσβέστες, εθελοντές κράτησαν την τελευταία αντιπυρική ζώνη πριν από το χωριό της Δαδιάς.
Χάρη σ’ αυτούς τους ανθρώπους, τις λίγες δεκάδες ψυχών, το πείσμα των οποίων θερίεψε, το χωριό σώθηκε.

Ήταν η στιγμή που περίμεναν από το προηγούμενο βράδυ. Ήταν η στιγμή που είχε ξεκινήσει να πέφτει το σκοτάδι και η φωτιά μέσα σε 15 λεπτά έφτασε στην αντιπυρική του βρίσκεται ακριβώς πάνω από το αναψυκτήριο (λυόμενο όπως λέγεται στο χωριό).

Ήταν η απίστευτη ψυχική δύναμη των ανθρώπων που πάλεψαν με νερό, με κλαδιά, με αξίνες. Η δύναμη των ανθρώπων που είπαν ότι δε θα φύγουν, ακόμη κι όταν η φωτιά πέρασε την αντιπυρική. Με αυταπάρνηση πάλεψαν με τις φλόγες και έσωσαν τα σπίτια του χωριού, αλλά και το υπόλοιπο δάσος, που ακόμη μένει ανέπαφο και μακάρι να παραμείνει.

Την ώρα που η φωτιά πλησίασε, δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης του χωριού. Και η κατάσταση ήταν η πιο κρίσιμη από ποτέ. Μία ώρα μετά και αφού ο κίνδυνος είχε περάσει, πυροσβέστες και εθελοντές, κατάλαβαν ότι κατάφεραν το αδύνατο.

Αν υπήρχε ένα βιβλίο ηρώων, σήμερα θα έπρεπε να γραφτούν ένα προς ένα τα ονόματα των ανθρώπων που πάλεψαν και νίκησαν, αφήνοντάς μας για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερις ημέρες περιθώρια αισιοδοξίας.