Τη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς στο δάσος Λευκίμης Δαδιάς Σουφλίου, ζητάει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης. Ο κ. Τοψίδης, απέστειλε ήδη αίτημα στην κυβέρνηση, για να υπάρξει σειρά μέτρων, ώστε να επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα του τουρισμού να μπορέσουν να ξεπεράσουν προβλήματα που προέκυψαν από την πυρκαγιά.

Ανάμεσα στα αιτήματα Τοψίδη είναι η διαγραφή βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών και όσων βεβαιωθούν έως αφορούσα χρονική περίοδο 31.12.2022, είτε είναι ρυθμισμένες είτε όχι (εκτός ΦΠΑ), η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για 2 έτη, η διαγραφή εργοδοτικών εισφορών βεβαιωμένων και όσων βεβαιωθούν έως αφορούσα χρονική περίοδο 31.12.2022, είτε είναι ρυθμισμένες είτε όχι.

 

Για τα αιτήματά του ο κ. Τοψίδης απέστειλε και σχετική επιστολή.

Η επιστολή αναλυτικά:

Αλεξανδρούπολη, 2α Αυγούστου 2022
Αριθμός Πρωτοκόλλου: 2460/2-8-2019

ΠΡΟΣ
1)κ .Κυριάκο Μητσοτάκη
Πρωθυπουργό της Ελλάδας
2)κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Οικονομικών
3) κ. Άδωνι Γεωργιάδη
Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Θέμα: «Λήψη μέτρων στήριξης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις από την πυρκαγιά στην Δαδιά»

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Όπως γνωρίζετε, η κοινότητα Δαδιάς της Δ.Ε Σουφλίου και οι κοινότητες Προβατώνα, Λύρας και Λευκίμμης της Δ.Ε Τυχερού του Δήμου Σουφλίου, κηρύχθηκαν με την με αριθμό πρωτοκόλλου Α917/24-7-2022 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασιλείου Παπαγεωργίου, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 21-7-20222 στις παραπάνω περιοχές.
Οι συνέπειες από την πυρκαγιά για την επιχειρηματικότητα και το τόπο είναι ολέθριες και πολυδιάστατες. Επιχειρήσεις που εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές και

δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού έχουν ήδη υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, η οποία είναι αδύνατον να επανορθωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι του κλάδου αυτού βρίσκονται σε απόγνωση.
Η λύση είναι μια και μοναδική. Είναι η αποφασιστική και άμεση στήριξη της από την Πολιτεία, με τα ακόλουθα μέτρα που θα πρέπει να αφορούν τις επιχειρήσεις των πληγέντων περιοχών.
1.Διαγραφή βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών και όσων βεβαιωθούν έως αφορούσα χρονική περίοδο 31.12.2022, είτε είναι ρυθμισμένες είτε όχι (εκτός ΦΠΑ).
2.Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για 2 έτη.
3.Μηδενική επιστροφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής (για όλους τους κύκλους).
4.Διαγραφή εργοδοτικών εισφορών βεβαιωμένων και όσων βεβαιωθούν έως αφορούσα χρονική περίοδο 31.12.2022, είτε είναι ρυθμισμένες είτε όχι.
5.Διαγραφή ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων ΕΦΚΑ.
6.Οικονομική επιδότηση των επιχειρήσεων με τη μορφή Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
7.Αναστολή όλων των δόσεων των δανείων για 2 έτη.
8.Άμεση και ακατάσχετη χρηματοδότηση, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και χωρίς τραπεζικά κριτήρια.
9.Άμεση αποδέσμευση ενός τουλάχιστον τραπεζικού λογαριασμού για κάθε επιχείρηση.
Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί,
Η Κυβέρνησή σας έχει αποδείξει κατά το παρελθόν και σε αντίστοιχες περιπτώσεις καταστροφών ότι μπορεί να εφαρμόσει μέτρα γενναίας στήριξης και να διατηρήσει ζωντανές τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου ζητάει την

καταλυτική σας παρέμβαση, για την εφαρμογή μέτρων που θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ενίσχυση των πυρόπληκτων επιχειρήσεων των ανωτέρω κοινοτήτων και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών της καταστροφής.

Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΈΒΡΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ