Από τις 30 Δεκεμβρίου του 2020 το thraki Νεα, έχει αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να επεκτείνει τον φράχτη του Έβρου και βρίσκονταν ήδη σε αναζήτηση πόρων.

Ανακοινώθηκε επίσημα η επέκταση του φράχτη, λίγες μέρες μετά το περιστατικό με 38 άτομα, τα οποία υποστήριζαν ότι ήταν εγκλωβισμένα στον Έβρο.

Με φόντο τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και τα δεδομένα που αποδεικνύουν ότι καθημερινά υπάρχουν άτομα (ο αριθμός τους δεν μπορεί να αποτυπωθεί με ακρίβεια) κυβερνητικό συμβούλιο εξωτερικών και άμυνας (ΚΥΣΕΑ) συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αποφάσισε την επέκταση του φράχτη του Έβρου κατά 80 χιλιόμετρα.
Αν και έχουν περάσει δύο χρόνια από την πρώτη φορά που γράφηκε σε ΜΜΕ για επέκταση του φράχτη και σε άλλες περιοχές του Έβρου, η Ελλάδα δεν έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την ΕΕ και η επέκταση αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους.

 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο φράχτης για αρκετά μεγάλο διάστημα, αποτέλεσε «αξιοθέατο» για πολιτικούς οι οποίοι επισκέπτονταν τον Έβρο, κάτι που έχουν σχολιάσει στο thraki Νεα.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ
«Συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκε το πρόβλημα της αυξανόμενης πίεσης για παράνομη είσοδο στην χώρα μας τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορά μας.
Αποφασίστηκε η σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία- πλαίσιο. Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης».