Είναι ένα από τα τελευταία σημεία του κάθετου άξονα του Έβρου, τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ “Κάθετος Άξονας Εγνατίας Οδού Αρδάνιο -Ορμένιο: Εργασίες παράκαμψης Προβατώνα (80.1.1)”, μεταξύ της Εγνατίας οδού και της αναδόχου εταιρείας, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.
Η ανάδοχος εταιρεία είναι η ΑΚΤΩΡ, ενώ ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ήταν ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ.

Η νέα χάραξη της αρτηρίας στη θέση του χωριού Προβατώνα αποτελεί παραλλαγή της υφιστάμενου δρόμου, ο οποίος διέρχεται μέσα από το χωριό. Η νέα χάραξη παρακάμπτει τον οικισμό από τα ανατολικά και η επικοινωνία μεταξύ αυτής και του οικισμού γίνεται από τον αντίστοιχο Ανισόπεδο Κόμβο.
Το αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει: α. Την ολοκλήρωση της κατασκευής της οδικής παράκαμψης του οικισμού Προβατώνα, μήκους 3,93 χλμ, στην οποία έχουν εκτελεστεί από προηγούμενη εργολαβία :
α) χωματουργικές εργασίες (από Χ.Θ. 10+700 έως 13+900), β) εργασίες αποχέτευσης – αποστράγγισης, ήτοι τα μικρά τεχνικά των κιβωτοειδών και σωληνωτών οχετών, καθώς και τα μεγάλα τεχνικά της Κ/Δ Προβατώνα (Χ.Θ. 10+980) και της Άνω Διάβαση Κ4 Προβατώνα (Χ.Θ. 12+205,27).
β. Την κατασκευή ενός (1) Ανισόπεδου Κόμβου με κατάργηση του υφιστάμενου ισόπεδου κόμβου : · Α/Κ Προβατώνα (Χ.Θ. 12+205)
γ. Την ολοκλήρωση της κατασκευής του παράπλευρου οδικού δικτύου εκατέρωθεν του άξονα και τις αποκαταστάσεις του δικτύου τοπικών οδών (κάθετες οδοί).

Το thraki Νεα, οφείλει πάντως να επισημάνει ότι το έργο δυστυχώς περιλαμβάνει μόνο την Παράκαμψη του Προβατώνα κι όχι τη σύνδεση του κάθετου άξονα του Έβρου από τη Λύρα με την Εγνατία οδό στο ύψος τουλάχιστον των διοδίων του Αρδανίου, ώστε να μειωθούν οι αποστάσεις και το κόστος μετακίνησης.