Διαλέξεις και Παρουσίαση βιβλίου «Η Συναγωγή» του Ηλία Β. Μεσσίνα Εκδόσεις Ινφογνώμων, 2022

«Η Συναγωγή» από τις εκδόσεις Ινφογνώμων κυκλοφόρησε τον Απρίλιο 2022. Στο πλαίσιο τριών νέων εκδόσεων του Ηλία Μεσσίνα για τις συναγωγές στην Ελλάδα.

Το βιβλίο «Η Συναγωγή» είναι τα παρασκήνια πίσω από την έρευνα. Ο διάλογος και η ανησυχία. Η προσδοκία και η σημείωση στο σημειωματάριο. Όλος αυτός ο κάναβος και το κέντημα της εμπειρίας που συχνά χάνεται σε μια επιστημονική δημοσίευση. Τα κείμενα βασίζονται σε πολυετή έρευνα στα ίδια τα κτήρια, σε δημοσιευμένα τεκμήρια και σε αρχεία (έγγραφα, κείμενα, φωτογραφίες) στην Ελλάδα, το Ισραήλ και αλλού. Βασίζονται επίσης σε συνεντεύξεις και σε γεγονότα, από την εποχή της έρευνας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως σήμερα. Στην επαφή με ανθρώπους και με τόπους, σε σκηνές που θα θύμιζαν κινηματογραφικό έργο, με κάποια συναγωγή ή ερείπια μιας συναγωγής στο φόντο. Η έκδοση περιλαμβάνει πρωτότυπα αρχιτεκτονικά σχέδια και σκαριφήματα του Ηλία Μεσσίνα.

Ο Ηλίας Μεσσίνας είναι αρχιτέκτονας και πολεοδόμος, σύμβουλος αειφορίας και δημόσιας διαβούλευσης. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, του Yale School of Architecture και κάτοχος διδακτορικού στη Χωροταξία και MSc σε «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ανέλαβε για πρώτη φορά την εκτενή μελέτη και αποτύπωση των συναγωγών στην Ελλάδα το 1993, την οποία και δημοσίευσε εκτενώς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1995 μέχρι σήμερα έχει αναλάβει με συνεργάτες τη μελέτη, αναστήλωση, αναπαλαίωση και ανακαίνιση συναγωγών σε πόλεις ανά την Ελλάδα. Ασχολείται με τον αστικό σχεδιασμό και τη δημόσια διαβούλεση στην πόλη των Ιεροσολύμων και διδάσκει αειφορικό σχεδιασμό στο Holon Institute of Technology και στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το πρόγραμμα διαλέξεων και βιβλιοπαρουσιάσεων του Ηλία Μεσσίνα:

KAΣΤΟΡΙΑ

Κυριακή 9/10  στις 7μμ

Αρχοντικό Τσατσιαπά, Καστοριά

Με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Δήμο Καστοριάς

 
ΒΕΡΟΙΑ

Δευτέρα 10/10 στις 7μμ

Συναγωγή, Μπαρμπούτα, Βέροια

Σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας

 
ΞΑΝΘΗ

Τρίτη 11/10 στις 5μμ

Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Ξάνθης

Σε συνεργασία με τον Τμήμα Αρχιτεκτονικής

 
ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Τετάρτη 12/10 στις 7μμ

Δημοτική Βιβλιοθήκη, Κομοτηνή

Σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής

 
ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Πέμπτη 13/10 στις 7μμ

Λαογραφικό Μουσείο, Διδυμότειχο

Σε συνεργασία με τον Δήμο Διδυμοτείχου

 
ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Παρασκευή 14/10 στις 8:30μμ

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δ. Χατζής», Ιωάννινα

Σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών

 
ΤΡΙΚΑΛΑ

Σάββατο 15/10 στις 8μμ

Πολιτιστικό Κέντρο «Τσιτσάνη», Τρίκαλα

Στα εγκαίνια της συναγωγής Γιαβανίμ, Τρίκαλα

 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δευτέρα 17/10 στις 7μμ

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη

Σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

 

 

Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σε επιλεγμένες εκδηλώσεις θα πωλείται το βιβλίο «Η Συναγωγή».

 Είπαν και έγραψαν για το βιβλίο «Η Συναγωγή» του Ηλία Β. Μεσσίνα:

«Πιστεύω απόλυτα στην άποψη ότι υπάρχουν άνθρωποι, που χωρίς αυτούς, ο τόπος τους θα ήταν φτωχότερος. Το σκέφτομαι αυτό και για τον Ηλία Μεσσίνα, ότι του χρωστάει πολλά γι’ αυτήν την εργασία ο τόπος του.»

Γιώργος Λιάνης, Πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού

«Ο Ηλίας Μεσσίνα συνάγει το πλήθος των εμπειριών μέσα από την πολύχρονη επιστημονική εργασία ανυπολόγιστης προσφοράς. Η αναστήλωση και η συντήρηση [που ολοκλήρωσε ο συγγραφέας-αρχιτέκτονας, της συναγωγής Μοναστηριωτών το 2016] είναι προστασία της μνήμης που ζει σε αυτό και η αναπαλαίωση το προσφέρει στο μέλλον.»

Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

«Θέλω να ελπίζω ότι ‘Η Συναγωγή’ [του Ηλία Μεσσίνα] θα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο γεγονός ότι οι συναγωγές και τα νεκροταφεία των Εβραίων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.»

Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου

«Το βιβλίο [‘Η Συναγωγή] δεν είναι αρχιτεκτονικό δοκίμιο. Έχει συναισθηματική φόρτιση, γλυκιά μελαγχολία και είναι γραμμένο με γλαφυρότητα.» 

Παντελής Σαββίδης Δημοσιογράφος

«Κρατήστε το βιβλίο αυτό στα χέρια σας με αγάπη και σεβασμό και περπατήστε με εμπιστοσύνη πάνω στις γέφυρες που έχτισε με το παρελθόν ένας έμπειρος αρχιτέκτονας. Για τον ίδιον, ο δρόμος ήταν σκοτεινός, για όλους εμάς ο δρόμος αυτός είναι γεμάτος φως, το φως της γνώσης του συγγραφέα.»

Φωτεινή Τομαή, Ιστορικός και Πρέσβειρα ε.τ. του Υπουργείου Εξωτερικών

«Ο αρχιτέκτων Ηλίας Μεσσίνας υπήρξε από τους πρώτους, όταν σε νεαρή ηλικία και μέσα σε ένα κλίμα σχετικής αδιαφορίας αν όχι αρνητισμού, έθεσε στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της διάσωσης όσων Συναγωγών έστεκαν ακόμη όρθιες στην Ελλάδα.»

Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος ‘Η Καθημερινή’, Συγγραφέας 

«Μέσα από τις καλογραμμένες και γεμάτες ευαισθησία σελίδες του βιβλίου ‘Η Συναγωγή’ [του Ηλία Μεσσίνα], διαπιστώνει κανείς τον αγώνα του συγγραφέα να σώσει ό,τι μπορούσε και την αγωνία του για το τι μέλλει να χαθεί.» Μαρία Γκράτζιου, Καθηγήτρια Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

«Ο Ηλίας Μεσσίνας μελέτησε συστηματικά πλήθος συναγωγών, συμβάλλοντας αποφασιστικά στις έως τώρα προσπάθειες προστασίας και συντήρησης αυτών. Ακολούθως συγκέντρωσε στο παρόν βιβλίο με κάθε συντομία πλήθος ιστορικών πληροφοριών, προσωπικών παρατηρήσεων και μαρτυριών παλαιών ανθρώπων με έναν εξόχως συναρπαστικό, ενίοτε προσεκτικά μυθοπλαστικό και εν τέλει όντως συγκινητικό τρόπο.» Μανόλης Κορρές, Αρχιτέκτονας Καθηγητής ΕΜΠ

«Θαυμάσιο. Ταξίδι στην Ελλάδα μέσα από τις συναγωγές του ελληνικού εβραισμού και ταυτόχρονα ανθρώπινες ιστορίες, που μοιάζουν με διηγήματα. Μια συγκλονιστική ανασκαφή στη ζωή της Belle Mazur, της μυθιστορηματικής πολωνοεβραίας αρχαιολόγου που έψαχνε την αρχαία συναγωγή της Αίγινας».

Νίκος Μπακουνάκης, Καθηγητής Τεχνικών Αφήγησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος

Συνέντευξη του Ηλία Μεσσίνα στο Ράδιο Παρατηρητής 94fm:   ΕΔΩ

Bιβλιοπαρουσίαση στην Αίγινα, κήπος Εϋναρδείου: ΕΔΩ

Podcast της βιβλιοπαρουσίασης στην Αθήνα (Ινστιτούτο Γκαίτε):   ΕΔΩ

Ιστοσελίδα για τις συναγωγές στην Ελλάδα: ΕΔΩ