Χρειάστηκε να υπάρχουν προσωπικές παρεμβάσεις του δημάρχου Ορεστιάδας, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της αρμοδιότητας και να βρεθεί χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της διάβασης (κασίσι) των Καστανεών.

Με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του δήμου Ορεστιάδας και του ανάδοχου του έργου, το νερό του ποταμού, αναμένεται να επιστρέψει στην κανονική του κοίτη.
Από τον Ιούνιο του 2019, όπου έσπασε η διάβαση των Καστανεών, η οποία μέσω του Άρδα ενώνει τις Καστανιές με τα Μαράσια, οι κάτοικοι της περιοχής και ειδικά οι αγρότες, υποβάλλονταν σε ταλαιπωρία, καθώς έπρεπε να κάνουν ολόκληρη παράκαμψη και μέσω του κάθετου άξονα, προκειμένου να φτάσουν στα χωράφια τους. Ο δήμος Ορεστιάδας, κινήθηκε άμεσα, προκειμένου αρχικά να αποδοθεί κάπου η αποκατάσταση του σπασίματος, καθώς το νομικό πλαίσιο δεν απέδιδε αποκλειστικά την αποκατάσταση σε δήμο, περιφέρεια ή υπουργείο. Τελικά με παρεμβάσεις του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, το υπουργείο υποδομών ενέκρινε το ποσό των 500.000 για τη μελέτη και την αποκατάσταση της διάβασης.
Ο δήμος αιτήθηκε επιπλέον χρηματοδότηση, η οποία και εγκρίθηκε από τον υπουργό υποδομών Κώστα Καραμανλή.
Άμεσα ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία, αλλά δυστυχώς οι χρόνοι και οι διαδικασίες που επιβάλει η νομοθεσία, δεν ολοκληρωθεί νωρίτερα η ανάδειξη αναδόχου.
Τελικά, ο ανάδοχος υπέγραψε σύμβαση με τον δήμο, μόλις την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022.

Το έργο περιλαμβάνει:
1. Tην ανακατασκευή του σώματος της ιρλανδικής διάβασης σε μήκος 76μ., πλάτος καταστρώματος κυκλοφορίας 7,0μ. και πλάτος βάσης 12μ.
2. Tην κατασκευή έργων προστασίας της κοίτης στα ανάντη της ροής του ποταμού (δυτικά της διάβασης) σε μήκος 20μ. και πλάτος 76μ.
3. Tην κατασκευή έργων προστασίας της κοίτης στα κατάντη της ροής του ποταμού (ανατολικά της διάβασης) σε μήκος 60μ. και πλάτος 76μ.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2023, καθώς πρέπει στο ποτάμι, να υπάρχουν όσο το δυνατόν μικρότερες ποσότητες υδάτων και εκτιμάται ότι το έργο θα παραδοθεί σε τρεις περίπου μήνες από την έναρξη των εργασιών.
Δείτε βίντεο: Η διάβαση, λίγες μέρες μετά το σπάσιμο