Με αφορμή την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στις 9 Νοεμβρίου, ο καθηγητής νεφρολογίας και μέλος της γραμματείας του τομέα ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Στέλιος Παναγούτσος τονίζει:

Η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που υπονομεύει ανοιχτά την βασική αρχή του Ε.Σ.Υ.: Τη δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, καταργώντας την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών του Ε.Σ.Υ. και μετατρέποντας ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς ευνοώντας την συναλλαγή.
Το Ε.Σ.Υ. αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις της Μεταπολίτευσης και έχει τύχει της αποδοχής όλων των Ελλήνων, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια δεν είναι καλή. Χρειάζεται επανίδρυση και ενίσχυση με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να γίνει και πάλι ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πρόσφατα έχει διατυπώσει 8 σαφείς παρεμβάσεις σχεδιάζοντας το Ε.Σ.Υ. του μέλλοντος. Το νομοσχέδιο που προτείνει το Υπουργείο Υγείας αντί για ενίσχυση οδηγεί στην κατάργηση του Ε.Σ.Υ.

Στέλιος Παναγούτσος
Καθηγητής Νεφρολογίας
Μέλος Γραμματείας Τομέα Παιδείας
ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής