Πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου δέντρα ύστερα από πτώσεις έχουν προκαλέσει βλάβες σε οχήματα και ακόμη περισσότερες οι περιπτώσεις όπου δέντρα έχουν ξηλώσει πλάκες πεζοδρομίων.
Δυστυχώς τις προηγούμενες δεκαετίες, κυρίες μέσα στις πόλεις φυτεύτηκαν ακατάλληλα δέντρα για το αστικό περιβάλλον, δέντρα τα οποία φτάνουν σε υπερβολικό ύψος, δέντρα των οποίων το ριζικό σύστημα καταστρέφει τα πεζοδρόμια, προκαλεί προβλήματα ακόμη και σε αγωγούς, ενώ πολλά είναι και τα ξενικά είδη τα οποία δεν ταιριάζουν με τα αστικό και ελληνικό περιβάλλον.
Συχνά η κοπή ενός ακατάλληλου ή επικίνδυνου δέντρου προκαλεί αντιδράσεις, ακόμη κι αν τα προβλήματα είναι εμφανή, ακόμη κι αν έχουν ξηλωθεί τα πεζοδρόμια, το άμεσο και κατανοητό ακόμη και από μικρά παιδιά.
Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δέντρα έχουν προσβληθεί από ασθένειες και η επιστημονική αντιμετώπιση επιβάλλει την κοπή τους, και δέντρα των οποίων ο κορμός ή κλαδιά έχουν σαπίσει και απαιτείται κόψιμο ή κλάδεμα για να μην υπάρχουν πτώσεις ή σπασίματα.
Σ’ όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και ο κίνδυνος από τα κλαδιά δέντρων που ακουμπούν σε καλώδια ρεύματος.
Δέντρα έχουν καταγραφεί ακόμη και μπροστά από φωτεινούς σηματοδότες, όπως στην οδό Ηροδότου στην Αλεξανδρούπολη, όπου έγινε κοπή τους προκειμένου τα φανάρια να είναι ορατά από τα οχήματα.

Για να κοπεί ένα δέντρο, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, με την απόφαση να για κοπή ή όχι του δέντρου να λαμβάνεται από την επιτροπή ποιότητας ζωής.
Πολίτες, μπορούν να καταθέσουν αίτημα στο αρμόδιο τμήμα του δήμου και στη συνέχεια το επιστημονικό προσωπικό του δήμου να προχωρήσει σε αυτοψία και να καταθέσει το αποτέλεσμά της στην επιτροπή ποιότητας ζωής.
Στο δήμο Ορεστιάδας η αυτοψία γίνεται από γεωπόνο.

Πρόσφατα η επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου ενέκρινε την κοπή 15 δέντρων σε πεζοδρόμια και νεκροταφεία καθώς και την κοπή 5 θάμνων, σε δέκα συνολικά περιπτώσεις.

Τι αναφέρεται στο σκεπτικό απόφασης για κοπή δέντρων:
Είναι υγιές, αλλά έχει πάρει επικίνδυνη κλίση προς τη μεριά του δρόμου και είναι επικίνδυνο για πτώση
Διαπιστώθηκε ότι το ριζικό σύστημα του δένδρου έχει δημιουργήσει πρόβλημα στο κράσπεδο του πεζοδρομίου και είναι ο κορμός του είναι πληγωμένος
Διαπιστώθηκε ότι τα δένδρα είναι κωνοφόρα έχουν πολύ μεγάλο ύψος και έχουν πάρει κλίση από το βάρος των κλαδιών τους. Είναι επικίνδυνα για πτώση
Είναι ψηλά, μεγάλης ηλικίας και το ριζικό τους σύστημα έχει ανασηκώσει τον τάφο σε διάφορα σημεία. Επειδή οι συγγενείς πρόκειται να κατασκευάσουν νέο τάφο και θα προκύψουν μεγαλύτερα προβλήματα.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου ο έλεγχος δεν έδειξε κάποιο πρόβλημα, οπότε τα δέντρα δεν απομακρύνονται ή προτείνεται το κλάδεμά τους.

Τι αναφέρει σκεπτικό απόφασης για μη κοπή δέντρων:
Διαπιστώθηκε ότι το δένδρο είναι υγιές και ευθυτενές, έχει υποστεί αυστηρό κλάδεμα, όμως έχει αναπτύξει νέα κλαδιά και είναι εύρωστο
Το δένδρο είναι μικρό σε ηλικία έχει σωστή ανάπτυξη, δεν έχει πάρει κλίση και δεν δημιουργεί προβλήματα ούτε είναι επικίνδυνο
Διαπιστώθηκε ότι το δένδρο είναι υγιές, το ριζικό του σύστημα δεν έχει ανασηκώσει το τσιμέντο του πεζοδρομίου και δεν είναι επικίνδυνο.