«Οι αγρότες, κατά κύριο λόγο, και οι μικροεπαγγελματίες, έξι χιλιάδες περίπου στον αριθμό, μόνιμοι κάτοικοι της Ορεστιάδας ή προερχόμενοι από την Αδριανούπολη, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι Εβραίοι και Αρμένιοι, με οδηγό τους τον Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Πολύκαρπο Βαρβάκη, υπάκουσαν και σε μια ακόμη επιθυμία της Ελληνικής Διοίκησης: Δεν διασκορπίστηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά έμειναν μαζί όσο πιο κοντά μπορούσαν στα σύνορα, για να αποτελούν το διαρκές ανθρώπινο ανάχωμα σε μελλοντικές επίβουλες βλέψεις των Τούρκων. Ήταν και δική τους βούληση να απομακρυνθούν μέχρι εκεί που ακούγεται ακόμη ο ήχος από το χτύπημα της τσάπας στο χωράφι, με την κρυφή ελπίδα του γυρισμού στα σπίτια τους».

Από τη συγκλονιστική ομιλία (28 Ιουνίου 2020) του εκπαιδευτικού Δημήτρη Κιηγμά για την ίδρυση της Ορεστιάδας.

Τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της γιορτάζει το 2023 η Ορεστιάδα. Η πόλη η οποία ιδρύθηκε ύστερα από δύο προσφυγές, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, το 2023 θα είναι το επίκεντρο, καθώς παρά τα 100 της χρόνια, παραμένει η βορειότερη και η νεότερη πόλη, εντός ελληνικής επικράτειας. Όλο το έτος, η επιτροπή που έχει συσταθεί προετοιμάζει εκδηλώσεις, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν το καλοκαίρι.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει την πρώτη μέρα του έτους, με την επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων.

Για συμμετοχή στην πρώτη εκδήλωση, υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση στους συλλόγους της πόλης, να συμμετέχουν, παρουσία αντιπροσωπείας τους και λαβάρου.