Η δημοτική αρχή Ορεστιάδας, δημιούργησε αναπτυξιακό πόλο ακριβώς στα σύνορα, κόντρα στις υποδομές που μειώνονται και στα σχολεία που κλείνουν

Μόνο ως εστία προόδου και οικονομικής ανάπτυξης του δήμου Ορεστιάδας, μπορεί να χαρακτηριστεί η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ευγένιος Ευγενίδης», η οποία είναι έτοιμη στις ακριτικές Καστανιές Έβρου.
Το παλιό 6θεσιο δημοτικό σχολείο, το οποίο έκλεισε, λόγω έλλειψης μαθητών, ο δήμος Ορεστιάδας δεν το εγκατέλειψε.
Με προσωπικές ενέργειες του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, ο δήμος συνεργάστηκε άψογα με το ίδρυμα Ευγενίδου και το σχολείο μετατράπηκε σε πρότυπο χώρο τεχνολογίας.

Μετά τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης του σχολείου, τοποθετήθηκαν 57 εκθέματα που αφορούν στην επιστήμη και στην τεχνολογία, αρχικής αξίας κτήσης 4.000.000 € περίπου, από το Ίδρυμα Ευγενίδου.
Το σχολείο είναι πλέον έτοιμο να λειτουργήσει και να υποδεχθεί επισκέπτες.
Και δεν είναι μόνο τα σχολεία που μπορούν να το επισκεφτούν, αλλά και μεμονωμένοι επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, να περιηγηθούν, να εκπαιδευτούν, να μάθουν, μέσω διαδραστικών διαδικασιών και άλλων πολλών που θα γίνουν γνωστά, όταν θα ανοίξει το πρότυπο κέντρο τεχνολογίας.
Οι ενέργειες του δήμου Ορεστιάδας, αναμένεται να έχουν και θετικές οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή.
Δεν αναφερόμαστε μόνο στις θέσεις εργασίας για τη λειτουργία του κέντρου, αλλά στις δυνατότητες που θα φέρει η επισκεψιμότητα στην περιοχή και με τη δημιουργία έμμεσων θέσεων εργασίας.
Κι αν σκεφτεί κάποιος ότι η πρόσβαση στις Καστανιές ακόμη και από το πιο απομακρυσμένο σημείο επιτρέπει τη διεξαγωγή διήμερων και τριήμερων εκδρομών σχολείων, γίνεται αντιληπτό πόσα μπορούν να είναι τα οφέλη.
Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι σχολεία του Έβρου, πραγματοποιούν διήμερες και τριήμερες εκδρομές εκτός περιφέρειας. Τώρα, μπορεί να γίνει το αντίστροφο, με ένα σημείο αναφοράς που δημιουργήθηκε χάρη στην υπομονή, επιμονή και το πείσμα υπαλλήλων του δήμου Ορεστιάδας και των ανθρώπων του ιδρύματος Ευγενίδη.
Πλέον στις Καστανιές, έχει δημιουργηθεί ένας πραγματικός πόλος ανάπτυξης. Μία εστία προόδου για το δήμο Ορεστιάδας. Μόλις 3 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, στον ακριτικό Έβρο, κάτι αλλάζει.
Σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας, αποφάσισε το εισιτήριο για τα σχολεία να ξεκινάει από τα 2 ευρώ, ενώ υπάρχουν 6 κλιμακωτοί τύποι εισιτηρίου.
Με το που θα ανοίξει πάντως το παλιό δημοτικό σχολείο Καστανεών, είναι εξαιρετικά πιθανό, οι μαθητές των σχολείων του δήμου Ορεστιάδας, να προλάβουν να δουν την έκθεση, χωρίς εισιτήριο.
Όσο για τα εγκαίνια, είναι κάτι που αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία. Όλα είναι έτοιμα και το μόνο που μένει είναι να οριστεί η ημερομηνία σε συνεργασία του δήμου με το Ίδρυμα Ευγενίδη.

Είναι από τα εξαιρετικά θετικά που συμβαίνουν στον τόπο μας και οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε.