Από τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης κυκλοφορούν δύο νέες μελέτες.
Ο Δημήτρης Μακροδημόπουλος, τέως Αρχιμηχανικός του ΟΣΕ, διερευνά στο πόνημά του, Ποιο είναι το μέλλον της Αλεξανδρούπολης (και της Θράκης) στις συνθήκες που διαμορφώνονται;, τη γεωπολιτική αξία της Αλεξανδρούπολης και της Θράκης σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, αναδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, τις αναπτυξιακές προοπτικές του λιμανιού και του σιδηροδρομικού της δικτύου.

Ο Άλκης Ν. Δερβιτσιώτης, καθηγητής Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στη μελέτη του Πολιτικά και Νομικά Ανάλεκτα, επιχειρεί να ανοίξει τη συζήτηση για την πολιτική πράξη, βασισμένος στην πολιτική και νομική θεωρία.

 

Περιγραφή του βιβλίου Ποιο είναι το μέλλον της Αλεξανδρούπολης (και της Θράκης) στις συνθήκες που διαμορφώνονται;
Είναι γεγονός ότι ποτέ καμία πόλη της χώρας μας δεν γνώρισε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σε μια μέρα θα έλεγα, την ημέρα υπογραφής της διάλυσης του Συμφώνου της Βαρσοβίας, τη γεωπολιτική και γεωοικονομική εκτίναξη της Αλεξανδρούπολης, άσχετα αν αυτή δεν αξιοποιήθηκε επί τριάντα ολόκληρα χρόνια. Συνέβη μάλιστα το εντελώς αντίθετο.

Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Δημήτρης Μακροδημόπουλος γεννήθηκε το 1949 στις Σέρρες. Το 1961 μετακόμισε η οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη, όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο για να εισαχθεί στη συνέχεια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολή του ΑΠΘ, από την οποία αποφοίτησε το 1973.
Το 1977 προσλήφθηκε στον ΟΣΕ στο Τμήμα Μεταλλικών Κατασκευών Θεσσαλονίκης και τον Νοέμβρη του 1979 μετατέθηκε στο Δ’ Τμήμα Γραμμής του ΟΣΕ με έδρα την Αλεξανδρούπολη και δικαιοδοσία από τον Πολύσιτο Ξάνθης έως τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου και εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2010, επί 31 συναπτά έτη. Από το 1987 έως το 1989 και από το 1995 έως το 2010 είχε την ευθύνη του Δ’ Τμήματος, το οποίο ήταν αρμόδιο για τη συντήρηση της γραμμής, των γεφυρών και των κτιρίων, τις εργασίες ανακαίνισης της γραμμής και την ασφάλεια της κυκλοφορίας. Συνέπεια της μακρόχρονης εργασίας του στην περιοχή ήταν να γνωρίζει σε βάθος τις παθογένειες αλλά και τις δυνατότητες του σιδηροδρόμου στη Θράκη στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες που σηματοδότησε η διάλυση της ΕΣΣΔ και του Συμφώνου τις Βαρσοβίας, τις οποίες κατέγραψε από το 1991 σε ιεραρχικές υπηρεσιακές αναφορές και σωρεία άρθρων στον Τύπο.
Το 1999 παρακολούθησε τη μεταπτυχιακή σειρά MSc in Rail Systems Engineering του Advanced Railway Research Center υπό την εποπτεία των Πανεπιστημίων του Sheffield, του Birmingham, του Loughborough και του Imperial College που απευθύνονταν σε μηχανικούς των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων.
Από το 1989 δημοσιεύει άρθρα στη Γνώμη Αλεξανδρούπολης, από το 2008 στον Παρατηρητή της Θράκης. Από το 1993 έως το 1996 αρθρογραφούσε στα «Διεθνή» του Ριζοσπάστη, από το 2013 έως το 2014 στην Ελευθεροτυπία και από το 2015 έως σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών ενώ άρθρα του σχετικά με τον σιδηρόδρομο έχουν δημοσιευτεί στο οικονομικό φύλλο της Καθημερινής, στο Logistics & Management και αλλού. Έχουν δημοσιευτεί πάνω από χίλια άρθρα του, πολιτικού και κοινωνικού αντικειμένου.

Περιγραφή βιβλίου Πολιτικά και Νομικά Ανάλεκτα
«Ο Φλωρεντίνος στοχαστής Νικολό Μακιαβέλι φρονεί ότι η πολιτεία πρέπει να κυβερνάται με ρεαλισμό και στη βάση των πραγματικών δεδομένων και όχι με βάση αφηρημένες θεωρητικές κατασκευές». Με εναρκτήριο λάκτισμα τις θέσεις του Μακιαβέλι για τις ηγεμονίες και τον άξιο ηγεμόνα, ο Άλκης Δερβιτσιώτης επιχειρεί να ανοίξει τη συζήτηση για την πολιτική πράξη, βασισμένος στην πολιτική και νομική θεωρία.
29 κείμενα, εκ των οποίων 8 για τη διατύπωση και την εξέλιξη των Πολιτικών Ιδεών στον χρόνο της ιστορίας, 14 για Συνταγματικούς Όρους που διερευνούν και διαλευκαίνουν το νόημα και το περιεχόμενο των όρων Πολιτική, Δίκαιο, Νομοθεσία, Κράτος στη σημερινή τους λειτουργία, και άλλα 7 ακόμη που προέκυψαν, όπως και τα περισσότερα κείμενα του τόμου, ως συμμετοχή του συγγραφέα, μέσω του τύπου, στον δημόσιο διάλογο που διεξάγεται με αφορμή ζητήματα που προκύπτουν συνήθως από την εκτελεστική εξουσία, άπτονται του νομικού μας πολιτισμού και αναφέρονται στο Σύνταγμα.

Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Άλκης Δερβιτσιώτης γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας, όπου παρακολούθησε και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρι­τείου Πανεπιστημίου Θράκης, της οποίας αναγορεύτηκε Διδάκτωρ. Σήμερα υπηρετεί ως Καθηγητής Α΄ βαθμίδας στην ίδια σχολή.
Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών μελετών και των εξής βιβλίων:

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΤ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ
• Κείμενα για τις εξεταστικές επιτροπές, 1990
• Οι εξεταστικές επιτροπές του άρθρου 68 παρ. 2 του Συντάγματος, 1994
• Η κοινοβουλευτική αναφορά του άρθρου 69 του Συ­ντάγματος, 1994
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
• Σύνταγμα και Διεθνείς Συμβάσεις, 2002
• Σημειώσεις Συνταγματικού Δικαίου τεύχος Ι, Οργά­νωση του κράτους, 1998, 22002,52005, 42017, 52020
• Η παρουσία των Υπουργών στη Βουλή, 2007
• Η ίδρυση ναού ως συνιστώσα της θρησκευτικής ελευθερίας, 2010
• Η έννοια της Κυβέρνησης, 2019
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ
• Οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης και το δικαίω­μα του συνεταιρίζεσθαι, 2007
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
• Επικαιρικά Ι, 2012

Τα δύο νέα βιβλία, σύντομα θα βρίσκονται στα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να τα προμηθευτείτε και από το site των Εκδόσεων «Παρατηρητής της Θράκης» στη διεύθυνση www.paratiritisbooks.gr