Κάθε φορά που έρχεται το Πάσχα, θυμάμαι τις λαμπάδες που δεν έλαβα ποτέ.
Είμαι κι εγώ νονός, ένας νονός που σίγουρα χρειάζεται βελτίωση.
Βέβαια, το δικό μου βαφτιστήρι δεν ζει πλέον στην Ελλάδα. Είναι από αυτά που μας φέρνει η ζωή ανάποδα. Ο δικός μου νονός, ξενιτεύτηκε πριν με γεμίσει με τις δικές του αναμνήσεις. Αλλά ήμουν τυχερός, γιατί έχω το πλεονέκτημα να με έχει «υιοθετήσει» ένας άλλος νονός. . .
Η σχέση μου, με το νονό μου, είναι σχέση που ξεπερνάει τις τυπικές σχέσεις. Ακόμη και τώρα, λαμβάνω δώρα. Εντάξει, λαμπάδα έχει λίγα χρόνια να μου στείλει – κάπου δέκα- όμως κι εγώ κάνω Ανάσταση μακριά.
Αλλά κάθε φορά που τον βλέπω, έχω το δικό μου δώρο.
Ένα βιβλίο, ένα άρθρο που το κρατάει καλά κρυμμένο στο τσαντάκι του, προσεκτικά διπλωμένο μόνο για μένα και μου το διαβάζει με φωνή και παρατήρηση για το αν κατάλαβα. . .

Δεν θέλω να σας πω άλλα για τον νονό μου. Είναι ο δικός μου και αυτό αφορά μόνο εμάς. Έχουμε τα μυστικά μας, τις διαφωνίες μας, τις χαρές μας, το μάθημα . . . κάθε φορά που με βλέπει.

Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω, ότι κάθε φορά που θα δω το νονό, πέρα από τη χαρά του να τον δω και την ελπίδα να τον ξαναδώ, πάντα έχω αγωνία για το τι έχει να μου δώσει.
Θέλω να πάρω κάτι. Και πάντα παίρνω, πάντα κερδίζω, γιατί πάντα έχει να προσφέρει, πάνω απ’ όλα αγάπη.
Είμαι από τους τυχερούς.
Αυτό το Πάσχα, λαμπάδα δε θα μου στείλει, ξέρω όμως ότι στην Ανάσταση θα με μνημονεύσει και θα σχεδιάσει το επόμενο δώρο που θα μου δώσει, αν δεν το έχει ήδη έτοιμο.

 

Όλοι οι νονοί, όταν αποφασίζουμε να δεθούμε με ένα παιδί, είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, όχι λόγω των τύπων, αλλά λόγω της ουσίας.
Όσο μεγαλώνω, συνειδητοποιώ, ότι τα δώρα του νονού, δεν πρέπει να σταματούν όταν το βαφτιστήρι πάψει να πηγαίνει με λαμπάδα στην εκκλησία.

 

Άλλωστε κι εγώ περιμένω. . .
Ας μην αφήσουμε λοιπόν τα βαφτιστήρια μας να περιμένουν.
Είμαι σίγουρος, ότι όποια ηλικία κι αν έχουν, τη λαμπάδα του νονού, έστω κι αν δεν έχει δώρο, την περιμένουν.
Καλή Ανάσταση και μην ξεχαστείτε. Το βαφτιστήρι, περιμένει.
Γιάννης Τομαδάκης