Εβδομαδιαίες προτάσεις από τη Βουλή Τηλεόραση

Free to Run
Δευτέρα, 8/5 στις 23:00
Ντοκιμαντέρ του Πιερ Μόρατ (Γαλλία, 2016). Είναι σχεδόν αυτονόητο σήμερα ότι όποιος θέλει να ασχολη­θεί με το τρέξιμο, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ζευ­γάρι αθλητικά παπούτσια και την αντίστοιχη θέληση.
Πριν, όμως, από μόλις 50 χρόνια τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Το τρέξιμο εθεωρείτο μια υπόθεση αποκλειστικά των ελίτ ανδρών αθλητών, που ανταγωνίζονταν μεταξύ τους στον στίβο. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την άγνωστη ιστορία του κινήματος του τρεξίματος και τον αγώνα για το δικαίωμα στο να τρέχουν ελεύθερα όλοι οι άνθρωποι -ειδικά οι γυναίκες- ενάντια στο συντηρη­τισμό των επίσημων αθλητικών σωματείων.

Μια Ταινία, Μια Εποχή: Το Λιμάνι της Χάβρης
Τρίτη, 9/5 στις 23:00

Μια σειρά ντοκιμαντέρ, που φέρνει στο φως τα μυστικά της δημιουργίας, αλλά και το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο σημαντικών κινηματογραφικών ταινιών. «Το Λιμάνι της Χάβρης» του Φινλανδού σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού Αφρι­κανού αγοριού, που παράνομα καταφθάνει στο λιμάνι της Νορμανδίας και βρίσκει προστασία σε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων. Η ταινία επικεντρώνεται στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη των αρ­χών του 21ου αιώνα και στις τραγικές συνέπειες που δημιουργεί.

Ο Νανούκ του Βορρά
Τετάρτη, 10/5 στις 24:00
Ντοκιμαντέρ του Ρόμπερτ Φλάχερτι (Αμερική-Γαλλία 1922). Ένας χρόνος στη ζωή του Νανούκ, ενός Εσκι­μώου και της οικογένειάς του, που ζουν στον Αρκτικό Κύκλο. Κυνήγι, ψάρεμα και μετακινήσεις μιας ομάδας, που δεν την έχει αγγίξει καθόλου η βιομηχανική ανά­πτυξη.

Ληστεία στην Αθήνα
Παρασκευή, 12/5 στις 22:00
Ελληνική ταινία, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Σερντάρη με τους Ανέστη Βλάχο, Χρήστο Τσάγκα, Γιώργο Καλα­τζή, Δήμο Σταρένιο (1969). Τρεις νέοι έχουν αποφασί­σει να ληστέψουν το χρηματοκιβώτιο του κτηματομεσί­τη Θωμά Χρηστίδη, του οποίου το γραφείο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Ο πρώτος, ο Ντίνος, είναι υ­πάλληλος του Χρηστίδη, ο μικρός αδελφός του, ο Σταύ­ρος, δουλεύει σαν πλασιέ βιβλίων και ο φίλος τους, ο Μιχάλης, είναι οδηγός πειρατικού ταξί.

«Αντέχοντας στον Χρόνο»
Σάββατο, 13/5 στις 18:00
Νέα ιστορική σειρά 24 ωριαίων επεισοδίων με την Κα­θηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου. Αντικείμενο η
ελληνική ιστορία από τον 11ο έως τον 18ο αιώνα.

Σε Προσκυνώ Γλώσσα
Σάββατο, 13/5 στις 19:00
Ο Καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθη­νών Γεώργιος Μπαμπινιώτης συνομιλεί με τη δημοσιο­γράφο και κλασική φιλόλογο Βίκυ Φλέσσα για θέματα που άπτονται της γλωσσικής παιδείας και της σχέσεώς μας με την ελληνική γλώσσα.

Πλαστογραφώντας τον Χίτλερ (4/6)
Σάββατο, 13/5 στις 22:00
Ντοκιμαντέρ γερμανικής παραγωγής (2021). Τη δεκαε­τία του ’80 η γερμανική εφημερίδα Stern δημοσίευσε το ημερολόγιο του Χίτλερ με τις πιο ενδόμυχες και προ­σωπικές σκέψεις του. Λίγο αργότερα, όμως, αποδείχτη­κε πως ήταν προϊόν πλαστογραφίας, κάτι που αποτέλε­σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των μέσων ενημέ­ρωσης του εικοστού αιώνα.

Το Αρνάκι
Σάββατο, 13/5 στις 23:00
Τουρκική ταινία, σε σκηνοθεσία του Κουτλού Αταμάν με τους Νεσρίν Καβαντζάντε, Μερτ Ταστάν, Καχίτ Γκοκ (2014). Στα βάθη της Ανατολίας, μια οικογένεια ετοιμάζεται να γιορτάσει την τελετή περιτομής του πε­ντάχρονου γιου της. Η παράδοση απαιτεί να σερβιριστεί αρνί για όλους τους καλεσμένους, το κόστος όμως θα αποδειχθεί δυσβάσταχτο.

Μουσικό Κλασικό Πρόγραμμα
Κυριακή, 14/5 στις 9:00 & 22:00

Πρωινή Ζώνη: Συναυλία της Άνε Σοφί Μούτερ και του Τζον Γουίλιαμς στο Φεστιβάλ Τάνγκλεγουντ 2021.

Βραδινή Ζώνη: Όπερα Αραμπέλα του Ρίχαρντ Στράους.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κακαβελάκης

Από Τόπο σε Τόπο: Καλαμάτα Κυριακή, 14/5 στις 12:00

Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στην αρχοντική Καλαμά­τα με την πανάρχαια ιστορία και την πλούσια μουσική παράδοση.

Αρχισυνταξία – Έρευνα – Παρουσίαση: Χρήστος Μυ­λωνάς.

Σούπερ Τριχόμπαλας, η Σωτηρία του Μέλλοντος Κυριακή, 14/5 στις 17:30

Νεανική ταινία σε σκηνοθεσία Γιόνα Τένα (Φινλανδία 2020). Πρόκειται για μια σύγχρονη ταινία υπερηρώων, βασισμένη στη δημοφιλή σειρά βιβλίων της Πόλα Νό­ρονεν, που συνδυάζει κινούμενο σχέδιο και ειδικά εφέ με παραδοσιακή ζωντανή δράση. Ο Σούπερ Τριχόμπα­λας ρίχνεται με τόλμη στην επιχείρηση διάσωσης των μελισσών με σκοπό τη διατήρηση της διαφορετικότητας στον πλανήτη. Ωστόσο, για να σώσει τις μέλισσες, πρέ­πει πρώτα να σώσει τον χειρότερο νταή του σχολείου.

Για το πλήρες κοινοβουλευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων, επισκεφθείτε την παρακάτω διεύθυνση:

http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Vouli-Tileorasi/ programma/