Με απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή προφυλακίζονται οι πέντε κατηγορούμενοι συνοριοφύλακες για υποθέσεις που σχετίζονται με διακίνηση μεταναστών.
Οι συνοριοφύλακες θα προφυλακιστούν καθώς βαρύνονται με τις κατηγορίες για διευκόλυνση εισόδου ατόμων στη χώρα (άρθρο 29/5), ο ένας για διεύθυνση και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και οι άλλοι τέσσερις για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Όλοι οι συνοριοφύλακες αρνούνται κάθε σχέση με τις κατηγορίες, δηλώνουν αθώοι, ενώ η απόφαση για την προφύλακισή τους έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία στους συγγενείς και τους φίλους τους που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια της Ορεστιάδας.
Προβληματισμός επικρατούσε και στους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν άμεσα προσφυγή κατά της απόφασης προφυλάκισης.
Ακόμη παραμένει άγνωστο το σε ποιες φυλακές θα μεταφερθούν.

Στο άκουσμα της απόφασης τόσο οι συγγενείς όσο και οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι ξέσπασαν.

Η διαδικασία της απολογίας των συλληφθέντων διήρκησε περισσότερες από 7 ώρες, με την απόφαση προφυλάκισης να γίνεται γνωστή στους συγγενείς τους αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Η ομάδα των συνοριοφυλάκων είχε τεθεί από παρακολούθηση από τις εσωτερικές υποθέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία που στάλθηκε με email.
Τόσο οι συνοριοφύλακες όσο και οι συγγενείς τους τονίζουν την αθωότητά τους.