Τουλάχιστον έκπληξη ακόμη και στους πιο έμπειρους δημοσιογράφους προκάλεσαν οι απαγορεύσεις κατά την επίσκεψη του υπηρεσιακού υπουργού προστασίας του πολίτη Χαράλαμπου Λαλούση στον Έβρο.
Ο κ. Λαλούσης, από τους πλέον συμπαθείς στρατιωτικούς που υπηρέτησαν στον Έβρο, πρώην αρχηγός ΓΕΣ, ανέλαβε ένα από τα πιο κρίσιμα υπουργεία λόγω και της έξαρσης του μεταναστευτικού. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε επισκέφτηκε και τον Έβρο, προκειμένου να έχει συναντήσεις με τους αστυνομικούς διευθυντές, να ενημερωθεί για την κατάσταση και να δώσει επί τόπου κατευθύνσεις.
Επειδή έχει υπηρετήσει στην περιοχή και διατηρεί σχέσεις με κατοίκους και θεσμικούς, επέλεξε στο Διδυμότειχο να συναντηθεί τόσο με τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνό, όσο με το δήμαρχο, ενώ περπάτησε και στον κεντρικό δρόμο της Βενιζέλου, κατόπιν δικής του επιλογής.
Νωρίτερα όμως, τόσο η έλευσή του στην αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας, όσο κυρίως η αναχώρησή του, προκάλεσαν έκπληξη, ακόμη και σε αστυνομικούς.
Για την αναχώρηση του κ. Λαλούση από την αστυνομική διεύθυνση επιλέγει η πίσω πόρτα, ενώ στους δημοσιογράφους οι οποίοι ανέμεναν απαγορεύτηκε η οποιαδήποτε επαφή με τον υπουργό.
Μάλιστα τηλεοπτικό συνεργείο λίγο πριν βγάλει ζωντανό έξω από την αστυνομική διεύθυνση απομακρύνθηκε. . . και απαιτήθηκε να πάει σε άλλο σημείο, κάτι επίσης πρωτόγνωρο και πρωτοφανές, καθώς από το σημείο που είχε στηθεί (μακριά από την είσοδο της διεύθυνσης) έχουν βγει δεκάδες ζωντανές συνδέσεις και ρεπορτάζ κατά το παρελθόν.
Να σημειωθεί ότι το ίδιο το υπουργείο είχε ανακοινώσει το πρόγραμμα του υπουργού (δηλαδή η επίσκεψη δεν ήταν ούτε μυστική ούτε απαγορεύονταν η κάλυψη) και η ΕΣΗΕΜΘ είχε δώσει εξαίρεση σε δημοσιογράφους οι οποίοι κάλυπταν την επίσκεψη, καθώς εκείνη την ώρα υπήρχε στάση εργασίας των δημοσιογράφων.

Οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την επίσκεψη ή καλύτερα που προσπαθούσαν να καλύψουν την επίσκεψη από απόσταση. . . απόρησαν, καθώς γνωρίζουν χρόνια τον υπουργό και ήταν δεδομένο ότι κάπου υπήρχε παρανόηση και υπερβολή.
«Ούτε στον Εργντογάν όταν επισκέφτηκε την Κομοτηνή δεν υπήρχαν τόσες απαγορεύσεις», τονίστηκε στις δημοσιογραφικές συζητήσεις.
Τα παραπάνω τέθηκαν στον κ. Λαλούση, όταν οι δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να απομακρυνθούν από την είσοδο του δημαρχείου Διδυμοτείχου, με τον υπουργό να δείχνει πράγματι κατανόηση και ίσως και λίγη απορία.
Στο μεταξύ σε δήλωσή του ο κ. Λαλούσης τόνισε ότι η Ελλάδα παίρνει όλα τα μέτρα για να φυλάξει τα σύνορά της.