Δύο απεγκλωβισμούς πραγματοποίησαν οι ελληνικές αρχές από νησίδα των Μαρασίων σε διάστημα δύο εβδομάδων. Και στις δύο περιπτώσεις μεταφέρθηκαν από την νησίδα στην ελληνική όχθη του Έβρου δεκάδες άτομα, τα οποία καλούσαν σε βοήθεια. Για τον εγκλωβισμό τους, προηγήθηκαν ειδοποιήσεις από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επιχειρήσεις μεταδίδονταν ζωντανά από ΜΜΕ, καθώς το χωριό των Μαρασίων είναι ακριβώς δίπλα στον Έβρο κι έτσι εκ φύσεως δεν μπορεί να απαγορευτεί η πρόσβαση πολιτών.
Κάτι αντίστοιχο δεν μπορεί να συμβεί σε άλλες περιοχές, καθώς η ΖΑΠ (Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως) βρίσκεται μέχρι και 500 μέτρα πίσω από τον ποταμό Έβρο και η πρόσβαση απαγορεύεται. Πολλές φορές μάλιστα αστυνομικοί περιπολούν κι έξω από την ΖΑΠ, ενημερώνοντας ότι δεν επιτρέπεται η πρόσβαση, κάτι που βέβαια το δείχνουν και οι δεκάδες κόκκινες πινακίδες που βρίσκονται σε κάθε δρόμο που οδηγεί στο ποτάμι.

Στα Μαράσια στις 4 Ιουνίου εντοπίστηκαν 91 άτομα, τα οποία με βάρκες της ΕΜΑΚ μεταφέρθηκαν από τη νησίδα στην όχθη. Μία διάσωση που έπαιξε σχεδόν σε όλα τα δελτία ειδήσεων των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών σε απευθείας σύνδεση, καθώς η διάσωση συνέπιπτε με την ώρα των δελτίων.

Βέβαια την αρχή του διαμοιρασμού εικόνων, έχει κάνει η ίδια της ΕΛΑΣ, που έχει δώσει βίντεο στη δημοσιότητα από μέρη στα οποία δεν επιτρέπεται η πρόσβαση δημοσιογράφων.

Αν και δημιουργούνται πολλά ερωτήματα σχετικά με το αν η δημοσιοποίηση αυτών των βίντεο προσφέρει κάτι επιπλέον στην ενημέρωση των πολιτών, αυτά παραμένουν στο διαδίκτυο και τα βλέπουν χρήστες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thraki Νεα, σε όλες τις διασώσεις από τις νησίδες, εντοπίζονται πλαστικές βάρκες, οι οποίες όμως είναι τοποθετημένες σε μέρη της νησίδας που δεν είναι εμφανή από την ελληνική όχθη ή ακόμη αν πρόκειται για νησίδες που ανήκουν και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, οι βάρκες βρίσκονται στην τούρκικη πλευρά.

Στην τελευταία επιχείρηση, στρατού, αστυνομίας, πυροσβεστικής και frontex, μεταφέρθηκαν από τη νησίδα των Μαρασίων 145 άτομα. Αρχικά όσοι βρίσκονταν στη νησίδα, αρνούνταν να επιβιβαστούν στις βάρκες. Μάλιστα φώναζαν ότι δεν θέλουν να επιβιβαστούν γιατί φοβούνται τα push backs. Χρειάστηκε να μπει σε βάρκα άνδρας του Ερυθρού Σταυρού – ο οποίος Ερυθρός Σταυρός πηγαίνει σ’ όλους τους απεγκλωβισμούς – προκειμένου να πειστούν τα πρώτα άτομα και να μπουν στις βάρκες.
Νωρίτερα, όσοι βρίσκονταν στη νησίδα είχαν ανάψει φωτιές και φώναζαν Help.

Ακόμη ένα παράξενο περιστατικό που καταγράφηκε, είχε να κάνει με μία γυναίκα, η οποία ετοιμαζόταν να μπει σε λεωφορείο προκειμένου να μεταφερθεί στο ΚΥΤ Φυλακίου, όμως πριν μπει είπε ότι δεν είχε μαζί της το παιδί της, το οποίο βρίσκονταν στην όχθη που επιβιβάστηκε. Αφού πήρε το παιδί, μπήκε στο λεωφορείο.

Ο τελευταίος απεγκλωβισμός αφορούσε σε 145 άτομα.

Σχετικά με τις νησίδες, τονίζεται ότι αυτές δημιουργήθηκαν με το πέρασμα των ετών. Άλλες ανήκουν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, άλλες εξ ολοκλήρου στην Τουρκία κι άλλες και στις δύο χώρες. Οι χάρτες του google που πολλές φορές γίνεται αναφορά σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς δεν ανταποκρίνονται πολλές φορές στις πραγματικές συντεταγμένες των συνόρων και γι’ αυτό πολλές φορές σήματα που φτάνουν στην Ελλάδα για διασώσεις ατόμων, διαπιστώνεται ότι αφορούν σε σημεία που ανήκουν στην τουρκική επικράτεια. Αυτό συνέβη και πριν λίγα 24ωρα, σε διάφορες περιοχές του Έβρου, μεταξύ των οποίων το Κισσάριο, το Πραγγί, η Βύσσα και τα Μαράσια.