Στις 18 Ιουλίου αναμένεται να βρεθεί στον Έβρο, ο νέος υπουργός προστασίας του πολίτη Νότης Μηταράκης. Ο κ. Μηταράκης, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα επισκεφτεί τον Έβρο, προκειμένου να ενημερωθεί και να δώσει κατευθύνσεις σχετικά με τη φύλαξη των συνόρων. Στο πλαίσιο της επίσκεψή του, θα συναντηθεί με διοικητές της αστυνομίας και ενδεχομένως ως είθισται, με συνδικαλιστές αστυνομικούς και συνοριοφύλακες. Ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος έχει επισκεφτεί τον Έβρο πολλές φορές στο παρελθόν καθώς διετέλεσε υπουργός μετανάστευσης, την τελευταία φορά που επισκέφτηκε την Ορεστιάδα έτυχε αποδοκιμασιών, καθώς είχε αποφασίσει την επέκταση των δομών στο Φυλάκιο. Κατά την τότε διήμερη επίσκεψή του στον Έβρο είχε δεχθεί αποδοκιμασίες και στην Αλεξανδρούπολη. Στη συνέχεια επισκέφτηκε ξανά δύο φορές τον Έβρο. Την πρώτη φορά πέρυσι πήγε μόνο στο Φυλάκιο για να δει την ομάδα των μεταναστών που υποτίθεται ότι είχαν δει με τα μάτια τους να πεθαίνει σε νησίδα του Έβρου η μικρή Μαρία και ακόμη μία φορά πριν τις εκλογές του Μαΐου, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργός στον Πόρο όπου υπογράφηκε η σύμβαση για την επέκταση του φράχτη.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης Μηταράκη θα γίνει γνωστό λίγες ώρες πριν επισκεφτεί τον Έβρο και ακόμη δεν είναι σαφές αν θα επισκεφτεί και την Ορεστιάδα. Βέβαια οι αντιδράσεις ύστερα και από την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για την επέκταση των δομών του Φυλακίου έχουν κοπάσει, όμως διαφαίνεται ότι παρά το αποτέλεσμα των εκλογών όπου η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε πρώτο κόμμα και με διαφορά καιστον Έβρο, υπάρχουν ρωγμές με την τοπική κοινωνία για το θέμα των δομών.

 

Το θέμα όμως δεν είναι η επίσκεψη Μηταράκη και οι σχέσεις του με την τοπική κοινωνία. Το πρόβλημα είναι ότι άνθρωποι σκοτώνονται στους δρόμους από διακινητές, καθώς τα σύνορα του Έβρου δεν είναι όπως διαπιστώνεται με τραγικό τρόπο απροσπέλαστα.