Μεγάλο πρόβλημα με την ύδρευση στα σπίτια τους αντιμετωπίζουν κάτοικοι του Μεγάλου Δερείου του δήμου Σουφλίου. Το νερό, το καλοκαίρι, δεν φτάνει για όλους, με αποτέλεσμα όσοι έχουν σπίτια στο πάνω μέρος του χωριού, να μην έχουν νερό. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά το τελευταίο διάστημα είναι πιο έντονο, καθώς το χωριό όμως αναφέρουν κάτοικοι στο thraki Νεα, μεγάλωσε.
Η δημοτική αρχή του Παναγιώτη Καλακίκου, γνωρίζει το πρόβλημα, όμως δεν κατάφερε να το λύσει, παρά το γεγονός ότι είναι στο τιμόνι του δήμου πάνω από τρία χρόνια.
Το thraki Νεα, επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Σουφλίου Νίκου Γκαϊδατζή, ο οποίος έδειξε κατανόηση τονίζοντας ότι με τη νέα γεώτρηση που αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο, αναμένεται το πρόβλημα να εκλείψει.

Τι κάνουν οι κάτοικοι

Η έλλειψη νερού στο πάνω μέρος του χωριού, αποδίδεται στην . . . υπερκατανάλωση του κάτω μέρους. Στο Μεγάλο Δέρειο, οι λογαριασμοί νερού δεν σχετίζονται με την κατανάλωση, αλλά είναι κατ’ αποκοπή. Κάτοικοι που έχουν σπίτια στις περιοχές που δεν υπάρχει νερό, έχουν αναγκαστεί να βάλουν δεξαμενές, προκειμένου να συγκεντρώνουν νερό τη νύχτα, όπου η κατανάλωση μειώνεται για να το χρησιμοποιούν όταν το δίκτυο για τα σπίτια τους στερεύει. Επίσης δεξαμενές γεμίζαν στο παρελθόν, όταν γίνονταν διαμοιρασμός, δηλαδή όταν έκλεινε η βάνα για το μισό χωριό, προκειμένου να έχει το άλλο μισό χωριό νερό. Όμως οι δεξαμενές πολλές φορές δεν προλαβαίνουν να γεμίσουν με αποτέλεσμα όσοι μένουν στην περιοχή με το μεγαλύτερο υψόμετρο, να λένε πραγματικά το νερό νεράκι. Κι όλα αυτά το 2023.