Την πρώτη Κυριακή έχουν ως σκοπό πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι, οι οποίοι θεωρούν εφικτό στόχο να λάβουν οι συνδυασμοί τους το 43% και να μην χρειαστεί δεύτερος γύρος για τις εκλογές. Το ποσοστό αυτό είναι το κλειδί και ο στόχος για πολλούς υποψηφίους.

Το παράδειγμα του δήμου Διδυμοτείχου

Αυτό είναι το ποσοστό που είναι το ζητούμενο και η ιστορία έχει δείξει ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Διδυμοτείχου Χρήστος Τοκαμάνης στον πρώτο γύρο των εκλογών το έχει ξεπεράσει. Ο κ. Τοκαμάνης στις δημοτικές εκλογές του 2010 έλαβε 45,08% στις δημοτικές εκλογές του 2014 45,04%, το 2006 46,91%.
Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ο Χρήστος Τοκαμάνης έλαβε 38,02 %, όμως υπήρχε κι ένα 9,20% που έλαβε ο Κώστας Δημητρίου, ο οποίος είχε φύγει από τον συνδυασμό. Η διαφορά πλέον, είναι ότι ο κ. Τοκαμάνης και ο κ. Δημητρίου θα είναι ξανά μαζί υπό έναν συνδυασμό, στον οποίο θα μετέχει και η Βάγια Καραφεΐζη. Το υψηλό ποσοστό που λαμβάνει ο Τοκαμάνης από τον πρώτο γύρο, είναι αυτό που φοβίζει τους αντιπάλους του, δηλαδή κυρίως τον δήμαρχο, καθώς μέχρι τώρα κι άλλοι θέλουν να κάνουν συνδυασμό, αλλά δεν γνωρίζουμε αν τα έχουν καταφέρει. Σ’ όλα αυτά βέβαια ρόλο θα παίξει και η απόφαση του πρώην δημάρχου Πάρι Πατσουρίδη. Ο κ. Πατσουρίδης δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του για το αν θα κατέβει για δήμαρχος, όμως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μετά την κριτική που του έχει ασκήσει ο νυν δήμαρχος, δεν θα τον ξαναστηρίξει.
Ο απερχόμενος δήμαρχος Διδυμοτείχου, γνωρίζει καλά τα δεδομένα, όπως και επίσης γνωρίζει ότι εκτός από το αβαντάζ που του δίνει η εξουσία, υπάρχει και το τεράστιο μειονέκτημα της φθοράς που φέρνει η εξουσία.
Για την ιστορια, ο σημερινός δημαρχος Διδυμοτείχου στην Α Κυριακή του 2019 είχε λάβει μόλις 27,10%. Το ποσοστό του βέβαια ηταν μεγαλύτερο απο αυτό του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έλαβε στην Α Κυριακή μόλις 23,88%. Με το δήμο Αλεξανδρούπολης θα ασχοληθούμε στο άμεσο μέλλον.