Το πως πραγματοποιήθηκε η οριοθέτηση του βόρειου μετώπου της πυρκαγιάς της Κοτρωνιάς (της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς της Δαδιάς) από το δασικό συνεταιρισμό του Μεγάλου Δερείου αποτυπώνει με κείμενό του, ο δασάρχης Διδυμοτείχου Δημήτρης Μητρούδης.


Στον ορεινό Έβρο, βόρεια βορειοδυτικά του μετώπου της πυρκαγιάς που έκαιγε στην ευρύτερη περιοχή της Κροτρωνιάς βρίσκεται το χωρίο του Μεγάλου Δερείου. Οι κάτοικοι του χωριού είναι οικοδόμοι, κτηνοτρόφοι και υλοτόμοι. Στο Μεγάλο Δέρειο έχει την έδρα του ο ομώνυμος Δασικός Συνεταιρισμός Εργασίας (ΔΑΣΕ). Στην μεγάλη πυρκαγιά της Δαδιάς, οι υλοτόμοι του ΔΑΣΕ Μεγάλου Δερείου με την καθοδήγηση-συνδρομή των υπαλλήλων του Δασαρχείου Διδυμοτείχου (δασολόγων,δασοφυλάκων και διοικητικών) και την υποστήριξη των πυροσβεστικών δυνάμεων (επίγειων και εναέριων) οριοθέτησαν το βόρειο βορειοδυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς προσβάλοντας την φωτιά μέσα στο δάσος στις περιοχές Γυριλήσιο – Βαμβακές, πυροφυλάκειο Κωτρονιάς και Σκουριασμένη Πινακίδα. Διαχώρισαν χειρωνακτικά με σκαπανικά εργαλεία το καμένο από το άκαυτο μέρος του δάσους και έσβησαν μικροεστίες είτε χρησιμοποιώντας νερό που κουβαλούσαν με επινώτιους σάκους, είτε χρησιμοποιώντας χώμα με το οποίο σκέπαζαν την φωτιά στερώντας της το οξυγόνο. Επίσης εργάστηκαν σκληρά υλοτομώντας πεύκα στην γραμμή οχύρωση Σίδηρο – Μεγάλο Δέρειο.

Τα μέλη του συνεταιρισμού εργάστηκαν με αυταπάρνηση και συνέβαλαν καταλυτικά στην οριοθέτηση του βόρειου μετώπου της πυρκαγιάς, όχι μόνο με την προσωπική τους εργασία αλλά και με τη γνώση του οδικού δικτύου διευκολύνοντας την γρήγορη μετακίνηση από περιοχή σε περιοχή. Ευχαριστούμε τους συνεργάτες μας για την αυταπάρνηση που δείξανε τις δύσκολες ώρες της φωτιάς. Με τις άοκνες προσπάθειες τους διαφυλάχτηκαν τα δάση της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (περιοχή Natura) με την επωνυμία «Βουνά Έβρου Κοιλάδα Δερείου» στην οποία αναζητά την τροφή του ο εμβληματικός Μαυρόγυπας.

 

Διαβάστε: Έσωσαν το δάσος και δεν τους ανέφερε κανείς