Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο περισσότερα στοιχεία προσπαθούμε να μάθουμε για τους υποψηφίους ή στις περισσότερες περιπτώσεις οι υποψήφιοι μας «βομβαρδίζουν» με τις περγαμηνές, τις ικανότητες και τις δημιουργίες τους.

Οι κάρτες και τα φυλλάδια των υποψηφίων είναι γεμάτα με πληροφορίες για το τι έκαναν στη ζωή τους, για το πόσο παιδιά έχουν, για τις σπουδές, τις περγαμηνές και πολλά ακόμη.

Κάποια είναι τόσο φορτωμένα, που αν αποφασίσεις να διαβάσεις το σύνολο τους για έναν μόνο δήμο, θα χρειαστείς ώρες.
Από περιέργεια και ίσως κάποιο ενδιαφέρον, έχω διαβάσει αρκετά.
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, τα συγκεντρώνω σχεδόν όλα.
Σκέφτομαι κάποια στιγμή να τα βάλω και σε άλμπουμ.

Δεν θα αναφερθώ σε αυτά που με έχουν κάνει να απορώ μ’ αυτά που διαβάζω. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να γράψει ό,τι θέλει για να κερδίσει τους ψηφοφόρους.
Προσωπικά πάντως, όταν βλέπω ότι κάποιος ήταν τσολιάς, ότι ο πατέρας του είχε την τάδε ταβέρνα, ότι παίζει ποδόσφαιρο, ότι σπούδασε με υποτροφία, ότι είναι δεξιός ψάλτης, ότι έχει γράψει ποιήματα, ότι είναι φίλος του φίλου και γνωστός του γνωστού, όχι μόνο ψήφο δεν θα λάβει, αλλά ούτε και συμπάθεια.

Δεν ξέρω πως το σκέφτονται, αλλά δεν θεωρώ προσόν ούτε προϋποθέση του να είσαι καλός δημοτικός σύμβουλος αποτελεί το γεγονός ότι είσαι φιλόζωος, ότι ήσουν πρόσκοπος κι ότι ξέρεις να κάνεις ΚΑΡΠΑ, το ότι στον στρατό είχες βύσμα.
Για εμένα μεγαλύτερο προσόν, είναι να έχεις πάρει σκούπα και φαράσι για να καθαρίσεις το σχολείο του παιδιού σου μετά την σχολική γιορτή, ότι πήγες την πεθερά σου στην λαϊκή για να μην κουβαλάει βάρος, ότι είσαι πρόεδρος συλλόγου αιμοδοτών αλλά δεν το λες στην κάρτα σου. Άξιος είναι ο πρόεδρος που ζαλίζει τον κόσμο να δώσει αίμα σε κάθε αιμοδοσία.
Άξιος είναι αυτός που είδε μια φωτιά και έψαξε να βρει νερό να ρίξει κι όχι αυτός που βγήκε φωτογραφία με τον πυροσβέστη που την έσβησε.
Αυτά είναι προσόντα. Αυτά και πολλά ακόμη, σε κάνουν στα μάτια μου ικανό.
Όλα όσα δεν αναφέρεις στην κάρτα σου, αλλά σε έχουν κάνει αναγνωρίσιμο στους ανθρώπους που παρακινείς.
Αγαπητοί υποψήφιοι, εσείς που τώρα χαιρετάτε και το παίζετε σωτήρες, εσείς που είστε στις καφετέριες και πουλάτε θεωρία και ιδέες.
Για να με πείσετε να σας ψηφίσω, αλλάξτε τακτική και περιορίστε τις παρελάσεις.
Ήδη με κουράσατε και θέλουμε πάνω από 20 μέρες μέχρι να απαλλαχτούμε από τις ενοχλητικές συμπεριφορές σας.

Γιάννης Τομαδάκης