Οι συνομιλίες με τους Κινέζους που θα αναλάβουν το έργο προχωρούν αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ – Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τον προσδιορισμό της ακριβούς τοποθεσίας
Προχωρούν οι συνομιλίες Άγκυρας-Πεκίνου για την κατασκευή ενός τρίτου πυρηνικού σταθμού στην Ανατολική Θράκη, δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Κίνας για την κατασκευή ενός τρίτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, στην Ανατολική Θράκη, έχουν καταγράψει πρόοδο, δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
«Είμαστε εδώ και πολύ καιρό σε συζητήσεις με μια κινεζική εταιρεία και η επίτευξη τελικής συμφωνίας είναι πιθανή σε λίγους μήνες», τόνισε ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας στην Άγκυρα σε δημοσιογράφους, ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης.
Όπως τόνισε, έχουν γίνει «επαρκείς διαπραγματεύσεις» «για ορισμένα συγκεκριμένα μέρη της συμφωνίας» σχετικά με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.
«Είμαστε αρκετά κοντά. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, αλλά δεν είναι σημαντικές. Συνεπώς, είμαστε σε θέση να καλύψουμε τα κενά και να συνάψουμε σύντομα μια συμφωνία με την Κίνα», ανέφερε ο Μπαϊρακτάρ.
Η Άγκυρα σχεδιάζει να κατασκευάσει το τρίτο τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο στην Ανατολική Θράκη, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τον προσδιορισμό της ακριβούς τοποθεσίας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων για το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο στη νότια επαρχία Μερσίνης, με τον πρώτο αντιδραστήρα να αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία φέτος.
Το δεύτερο εργοστάσιο έχει προγραμματιστεί να ανεγερθεί στη βόρεια επαρχία της Σινώπης.
https://www.protothema.gr/world/article/1413037/i-agura-thelei-na-kataskeuasei-trito-puriniko-stathmo-stin-anatoliki-thraki/