Σημαντική παρέμβαση μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, κάνει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης Παύλος Μιχαηλίδης. Με άρθρο του, ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος δεν είναι υποψήφιος αναφέρεται σε 20 θέματα που περιμένουν απαντήσεις στον δήμο Αλεξανδρούπολης.
Σε ποια θέματα αναφέρεται ο Παύλος Μιχαηλίδης.

Α. Δημοτική ενότητα Τραϊνούπολης:
1. Η επόμενη δημοτική αρχή θα «συμμορφωθεί» με τον Ν.4875/2021 με σκοπό να συντάξει στα εναπομείναντα 2 χρόνια τις αναγκαίες οικονομοτεχνικές μελέτες που θα συνοδεύουν τα επενδυτικά σχέδια για τα Ιαματικά Λουτρά της Τραϊνούπολης, ενέργειες για τις οποίες έχει δεσμευτεί η ΤΙΕΔΑ και το δημοτικό συμβούλιο; Προφανώς από ελάχιστους έχει γίνει αντιληπτό πως το Δ.Σ. κατά πλειοψηφία, αποφάσισε πριν από ένα χρόνο, πως ο ίδιος ο Δήμος θα αξιοποιήσει τα Ιαματικά και μάλιστα υποχρεωτικά στα επόμενα 8 χρόνια θα πρέπει να εκτελέσουν και οι σχετικές εργασίες. Σε διαφορετική περίπτωση όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος και εφόσον παρέλθουν οι συγκεκριμένες ημερομηνίες, οι Ιαματικές πηγές θα περάσουν αυτομάτως στα χέρια της εταιρείας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία» ( ΙΠΕ ΑΕ ) με στόχο την ανάπτυξη και αξιοποίηση τους.
2. Θα υπάρξει νέος σχεδιασμός για την Αντιδημαρχία Τραϊνούπολης με σκοπό να δοθεί έμφαση στην καθημερινότητα και στις αυξημένες ανάγκες της ; Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί με την απόσχιση και την ενσωμάτωση των καθηκόντων της Ενέργειας και των Φυσικών Πόρων π.χ. στην διοίκηση της (ΔΕΥΑΑ) Δημοτικής Επιχειρήσης Ύδρευσης – Αποχέτευσης

Β. Δημοτική ενότητα Φερών:
3. Η επόμενη δημοτική αρχή έχει δύο επιλογές. Ή να ακολουθήσει την αποτυχημένη συνταγή για την λειτουργία του νέου Σφαγείου στις Φέρες με την μορφή δημοτικής επιχείρησης ή να προχωρήσει άμεσα στην σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης με την προοπτική ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης να είναι έτοιμος να προχωρήσει στη δημοπράτηση ανάθεσης της διαχείρισής του σε ιδιώτη επιχειρηματία, ώστε ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί την περιοχή, να βρει σιγά – σιγά λύση. Αξίζει να σημειωθούν και τα οικονομικά μεγέθη ενός έργου με υψηλό ρίσκο ως προς την βιωσιμότητα του, μια και ο Δήμος εδώ και μια πενταετία έχει δανειστεί από το «Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων» το ποσό των 2.900.000 ευρώ για την κατασκευή του, με την επιβάρυνση και του ανάλογου επιτοκίου.
4. Ποιο είναι το σχέδιο διεκδίκησης της επόμενης δημοτικής αρχής σε συνεργασία με το Δ.Π.Θ, έτσι ώστε η δημοτική ενότητα των Φερών να φιλοξενήσει μαζί με την Αλεξανδρούπολη ένα νέο τμήμα Κτηνιατρικής σχολής.

Γ. Δημοτική ενότητα Αλεξανδρούπολης:
5. Ποιο είναι το σχέδιο και οι προτάσεις της επόμενης δημοτικής αρχής για την μεταφορά του ΚΤΕΛ σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και εκτός του εμπορικού κέντρου της Αλεξανδρούπολης.
6. Ποιο είναι το σχέδιο για την διεκδίκηση της (ΔΧΖ) δυτικής χερσαίας ζώνης του Λιμένα και την αξιοποίηση του χώρου με ή χωρίς την συνεργασία του (Ο.Λ.Α.) Οργανισμού Λιμένα Αλεξ/πολης.
7. Ποια θα είναι η πρόταση χωροθέτησης από την νέα δημοτική αρχή προς το αρμόδιο Υπουργείο, για την κατασκευή ενός νέου και σύγχρονου Δικαστικού μεγάρου μέσω ΣΔΙΤ.
8. Ποιο θα είναι το πλάνο και οι προτάσεις της νέας δημοτικής αρχής σε συνεργασία με την διοίκηση της περιφερειακής ενότητας Έβρου, για την αποκατάσταση των μεταλλείων της Κίρκης.
9. Ποια θα είναι η πρόταση αξιοποίησης του αδόμητου δημοτικού οικοπέδου δίπλα από το Αρχαιολογικό μουσείο.
10. Ποιες θα είναι οι ενέργειες για την ενημέρωση των πολιτών και τον έλεγχο του έργου του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς και ποιο το σχέδιο για την διεκδίκηση σε συγκεκριμένα αντισταθμιστικά οφέλη.
11. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί για νέους δημοτικούς χώρους στάθμευσης, καθώς και εάν έχει σκοπό η νέα δημοτική αρχή να εφαρμόσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για κλειστό πολυώροφο δημοτικό parking στον χώρο του παλιού κολυμβητηρίου.
12. Ποιο θα είναι το σχέδιο της νέας δημοτικής αρχής για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων από τις επιχειρήσεις εστίασης και καφέ και την απόδοση ζωτικού χώρου κυκλοφορίας στους πεζούς.
13. Ποιοι θα είναι οι σχεδιασμοί και η ατζέντα των θεμάτων που εκκρεμούν σε ότι αφορά τις ανάγκες του Στρατού, όπως για π.χ. η χωροθέτηση για ένα νέο σύγχρονο πεδίο βολής, η απόδοση των συμφωνηθέντων οικοπέδων από την πολεοδόμηση των ανενεργών στρατοπέδων κλπ.
14. Ποιο θα είναι το σχέδιο για την τουριστική συνεργασία με τον δήμο Μαρωνείας- Σαπών μετά και την ολοκλήρωση της νέας οδικής παραλιακής σύνδεσης των δύο όμορων δήμων.
15. Ποιοι θα είναι οι σχεδιασμοί για την δημιουργία ειδικού καθεστώτος χωροταξικών και άλλων διευκολύνσεων με σκοπό να δημιουργηθούν «Τουριστικά χωριά», αποτελούμενα από ξενοδοχεία, δεκάδες βίλες, μαρίνα, ελικοδρόμια, κ.λπ., π.χ. στο παραλιακό μέτωπο δυτικά των Δικέλλων και της Μεσημβρίας και εγγύτερα στην περιοχή των Πετρωτών του νομού Ροδόπης.
16. Ποιο θα είναι το σχέδιο για την «υποδοχή» του έργου της νέας σιδηροδρομικής Εγνατίας και του project «SEA2SEA», πχ νέος επιβατικός σταθμός , απομάκρυνση ή υπογειοποίηση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής από τον αστικό ιστό της πόλης.
17. Ποιο το σχέδιο για το δημοτικό στάδιο «Φώτης Κοσμάς» και την πιθανή χωροθέτηση και δημιουργία ενός νέου σύγχρονου Πανθρακικού σταδίου σε διαφορετική εκτός σχεδίου θέση.
18. Ποιο το σχέδιο για την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου στην οδό Δήμητρας, εφόσον κριθεί οριστικά κατεδαφιστέο το μεγαλύτερο τμήμα του συγκροτήματος.
19. Ποιο είναι το σχέδιο για τον έλεγχο και τον περιορισμό της άναρχης δόμησης στην περιοχή της «Τέρμα Άβαντος», καθώς και η πρόταση για μια μεγάλη ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής.
20. Ποιο θα είναι το συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπλαση της περιοχής των πρώην αποθηκών της ΚΥΔΕΠ και όχι τα ασαφή και γενικόλογα που ακούστηκαν για π.χ. από την σημερινή δημοτική αρχή στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο.