Αδίστακτα τα κυκλώματα των απατεώνων που εξαπατούν ηλικιωμένους

Παρά το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι γνωρίζουν για τη δράση απατεώνων οι οποίοι τους τηλεφωνούν και υποστηρίζουν ψευδώς ότι τα παιδιά τους έχουν εμπλακεί σε τροχαία ατύχημα και απαιτούνται χρήματα είτε για να υποβληθούν σε χειρουργείο είτε για να μην μπουν φυλακή υπάρχουν ακόμη ηλικιωμένοι οι οποίοι χάνουν την ψυχραιμία τους και δυστυχώς και τα χρήματά τους. Σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα είναι δεκάδες χιλιάδες ευρώ και δυστυχώς ακόμη και να συλληφθούν τα μέλη των κυκλωμάτων, τα χρήματα δεν εντοπίζονται.

Ταυτόχρονες απόπειρες εξαπάτησης ηλικιωμένων σημειώθηκαν την Τετάρτη το πρωί στην Ορεστιάδα, στην Κομοτηνή, στην Καβάλα και στις Σέρρες. Αυτό σημαίνει ότι το κύκλωμα ή τα κυκλώματα τα οποία καλούσαν ηλικιωμένους και τους έλεγαν ότι το παιδί τους έχει εμπλακεί σε τροχαίο και χρειάζονται χρήματα ώστε να χειρουργηθεί ή να μην ακρωτηριαστεί (θα του κόψουμε το πόδι αν δεν βρεθούν λεφτά, είναι φράση που είπαν σε υποψήφιο θύμα σύμφωνα με πληροφορίες του thraki Νεα), είχαν ταυτόχρονη παρουσία στις πόλεις αυτές.
Από τα δεκάδες τηλεφωνήματα που έκαναν, μία ηλικιωμένη από την Ορεστιάδα ξεγελάστηκε και άφησε σε σημείο που τους υπέδειξε το κύκλωμα 35.000 ευρώ, αλλά και λίρες και κοσμήματα τα οποία υπολογίζεται ότι αξίζουν 15.000 ευρώ. Συνολικά, η γυναίκα ίσως και να έχασε 50.000 ευρώ.

Όταν η γυναίκα κατάλαβε ότι την έχουν ξεγελάσει κι ότι το παιδί της είναι μια χαρά στην υγεία του, απευθύνθηκε στην αστυνομία, όμως ήταν ήδη αργά, καθώς το άτομο που παρέλαβε τα χρήματα και τα κοσμήματα είχε εξαφανιστεί.

Απάτες και στο Διδυμότειχο
Αργότερα, την ίδια ημέρα, αλλά όχι ταυτόχρονα με την ώρα που γίνονταν τα τηλεφωνήματα στην Ορεστιάδα, παραλίγο να χάσει 5000 ευρώ ηλικιωμένη από το Διδυμότειχο. Η γυναίκα πίστεψε ότι το παιδί της είναι θύμα τροχαίου και χρειάζονται επειγόντος χρήματα για να χειρουργηθεί, έβαλε 5000 ευρώ σε ένα φάκελο προκειμένου να τα παραδώσει σε μέλος του κυκλώματος. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως η γιαγιά ήταν τυχερή, καθώς η αστυνομία κατάφερε να συλλάβει έναν Βούλγαρο, λίγα λεπτά μετά αφού είχε παραλάβει τα χρήματα.

Συλλήψεις και στην Κομοτηνή
Στην Κομοτηνή, την ίδια ημέρα, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της απόπειρας απάτης. Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς τους που αναζητούνται. Αναλυτικότερα, άγνωστος δράστης, προσποιούμενος τον ιατρό, επικοινώνησε τηλεφωνικά με ηλικιωμένη και με το πρόσχημα ότι η κόρη της έχει τραυματισθεί και χρειάζεται άμεση πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης, την έπεισε να συγκεντρώσει σε ένα φάκελο κοσμήματα και λίρες και στη συνέχεια να τα παραδώσει έξω από το σπίτι της στους δράστες, όμως πριν την πράξη της αυτή ειδοποίησε αστυνομικό και στο προκαθορισμένο ραντεβού οι δράστες συνελήφθησαν. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι νωρίτερα αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν με την ίδια μέθοδο έναν ηλικιωμένο χωρίς να τα καταφέρουν.