Η Μέση Ανατολή για ακόμη μία φορά, βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω των νέων πολεμικών συγκρούσεων. Εδώ και δεκαετίες οι πόλεμοι στην περιοχή επισκιάζουν τα πάντα. Το σύγγραμμα των Arthur Goldschmidt, ομότιμου καθηγητή της Ιστορίας της Μέσης Ανατολής από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και Aomar Boum, επίκουρου καθηγητή της Ανθρωπολογίας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Λος Άντζελες) και επιστημονικό συνεργάτη του Διεθνούς Πανεπιστημίου του Ραμπάτ (Μαρόκο), έχει χαρακτηριστεί ως “κλασσικό”.
Είναι ένα έρ­γο που δί­νει ζωή στην ιστο­ρία που πα­ρου­σι­ά­ζει. Και οι δυο συγ­γρα­φείς εν­δι­α­φέ­ρο­νται βα­θιά για την πε­ρι­ο­χή…. και δεν φο­βού­νται να πε­ρι­γρά­ψουν αυτή την πο­λυ­πλο­κό­τη­τα με ένα ύφος άμε­σα απο­δε­κτό και προ­σε­κτι­κά προ­κλη­τι­κό. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Joel Gordon, Πα­νε­πι­στή­μιο του Arkansas

H Ιστο­ρία της Μέ­σης Ανα­το­λής απο­τε­λεί ένα μά­θη­μα από μό­νη της. Είναι ο κα­λύ­τε­ρος και ευκο­λό­τε­ρος τρό­πος να κα­τα­νο­ή­σεις την με­σα­να­το­λι­κή ιστο­ρία ως σύ­νο­λο.

T. Hunt Tooley, Austin College

H Ιστο­ρία της Μέ­σης Ανα­το­λής είναι μια προ­σε­κτι­κή και ακα­δη­μα­ϊ­κή από­πει­ρα να εμ­βα­θύ­νει στην ιστο­ρία και τις πο­λι­τι­σμι­κές έρευ­νες… Ένα ζω­ντα­νό ανά­γνω­σμα. The Midwest Book Review

Μια εισα­γω­γή στην ιστο­ρία αυτής της τα­ραγ­μέ­νης πε­ρι­ο­χής από τις απαρ­χές του Ισ­λάμ μέ­χρι σή­με­ρα, αυτό το ευρέ­ως απο­δε­κτό έρ­γο του Arthur Goldschmidt Jr. δι­α­κρί­νε­ται από το κα­θα­ρό ύφος, την ευρεία στό­χευ­ση, και την ισορ­ρο­πη­μέ­νη δι­α­πραγ­μά­τευ­ση των θε­μά­των. Κα­λύ­πτει ένα τε­ρά­στιο φά­σμα θε­μά­των, πε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της εξέ­λι­ξης των ισ­λα­μι­κών θε­σμών και της κουλ­τού­ρας, την επιρ­ροή της Δύ­σης, τις εκ­συγ­χρο­νι­στι­κές από­πει­ρες των κυ­βερ­νή­σε­ων της Μέ­σης Ανα­το­λής, τον αγώ­να πολ­λών λα­ών για πο­λι­τι­κή ανε­ξαρ­τη­σία, την Αρα­βο­ϊσ­ρα­η­λι­νή σύ­γκρου­ση, την επα­νά­καμ­ψη των ισ­λα­μι­κών αξι­ών και της ισ­λα­μι­κής εξου­σί­ας, Τα ζη­τή­μα­τα που σχε­τί­ζο­νται με το Πα­λαι­στι­νι­α­κό πρό­βλη­μα, και την με­τά την11η Σε­πτεμ­βρίου Μέ­ση Ανα­το­λή. Η εν­δέ­κα­τη έκ­δο­ση είναι εξ ολο­κλή­ρου ανα­θε­ω­ρη­μέ­νη για να συ­μπε­ρι­λά­βει πρό­σφα­τα γε­γο­νό­τα στην πε­ρι­ο­χή πε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των εκτε­τα­μέ­νων και πρό­σφα­των συ­ζη­τή­σε­ων για τον «Πό­λε­μο ενά­ντια στην Τρο­μο­κρα­τία», τις Αρα­βι­κές εξε­γέρ­σεις, όπως και την άνο­δο του Ισ­λα­μι­κού Κρά­τους (ISIL). Το βι­βλίο επί­σης πε­ρι­λαμ­βά­νει ένα νέο κε­φά­λαιο σχε­τι­κά με τα πε­ρι­βαλ­λο­ντο­λο­γι­κά προ­βλή­μα­τα, που επη­ρε­ά­ζουν προ­ο­δευ­τι­κά τη δυ­να­μι­κή και την πο­λι­τι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα της πε­ρι­ο­χής.

Οι συγγραφείς
Boum Aomar
Ο Aomar Boum είναι επί­κου­ρος κα­θη­γη­τής αν­θρω­πο­λο­γί­ας στο Πα­νε­πι­στή­μιο της Κα­λι­φόρ­νι­ας (Los Angeles) και δι­δά­σκων στο Δι­ε­θνές Πα­νε­πι­στή­μιο του Ρα­μπάτ (Μα­ρό­κο). Είναι επί­σης συγ­γρα­φέ­ας του βι­βλίου Memories of Absence: How Muslims Remember Jews in Marocco.

Goldschmidt Arthur Jr.
Ο Arthur Goldschmidt Jr. είναι ομό­τι­μος κα­θη­γη­τής της Ιστο­ρί­ας της Μέ­σης Ανα­το­λής στο Penn State University. Είναι επί­σης συγ­γρα­φέ­ας του βι­βλίου Modern Egypt: The Formation of a Nation-State και βρα­βεύ­τη­κε το 2000 από τη MESA (Εται­ρεία Σπου­δών Μέ­σης Ανα­το­λής) με το Βρα­βείο Κα­λύ­τε­ρης Δι­δα­σκα­λί­ας.