Νέα συζήτηση και ψηφοφορία αναμένεται να υπάρξει για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν. Η ένταξη των δύο χωρών στη ζώνη Σένγκεν, σημαίνει κατάργηση των συνοριακών ελέγχων.
Η Ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει θέσει ως στόχο τον καθορισμό ψηφοφορίας εντός του Δεκεμβρίου για την ένταξη των δύο χωρών στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.

Όπως αναφέρει το euronews η αποδοχή νέων μελών στον χώρο Σένγκεν, όπου οι συνοριακοί έλεγχοι έχουν καταργηθεί, απαιτεί την ομόφωνη έγκριση από το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο μετέχουν υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης από τα 27 κράτη μέλη.
Η ζώνη του Σένγκεν περιλαμβάνει 26 χώρες, 22 χώρες της ΕΕ και τέσσερις εκτός της ΕΕ: την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν.
Στη ζώνη Σένγκεν περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της ΕΕ εκτός από πέντε: η Ιρλανδία, η οποία εξαιρείται, καθώς και η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος και η Ρουμανία, οι οποίες αναμένεται να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν κάποια στιγμή στο μέλλον.

Σκοπός και οφέλη
Έως 3,5 εκατομμύρια άτομα διασχίζουν καθημερινά τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η ελεύθερη κυκλοφορία μπορεί στην πράξη να συνεπάγεται διαφορετικά δικαιώματα για διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, από τουρίστες έως οικογένειες.
Όλοι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να παραμείνουν, ως τουρίστες, σε άλλη χώρα της ΕΕ για διάστημα έως και τρεις μήνες με έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα. Επίσης, μπορούν να διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος για επαγγλεματικούς σκοπός, διατηρώντας το δικαίωμα ίσης μεταχείρισης με τους πολίτες του κράτους μέλους. Οι επιχειρηματίες έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης και οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν οπουδήποτε στην ΕΕ.
Το κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ θα μπορούσε να επιφέρει εκτιμώμενο κόστος μεταξύ 100 δισ. ευρώ και 230 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα 10 ετών, εμποδίζοντας τη διασυνοριακή μετακίνηση για 1,7 εκατ. άτομα.

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο με 526 ψήφους υπέρ, 57 ψήφους κατά και 42 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι και οι δύο χώρες έχουν ήδη εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνουν δεκτές στο Σένγκεν. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση του Συμβουλίου της 8ης Δεκεμβρίου 2022 να απορρίψει την ένταξής τους χωρίς να παρουσιάσει καμία νομική αιτιολόγηση βάσει των σχετικών κριτηρίων. Ένας ευρύτερος χώρος Σένγκεν χωρίς συνοριακούς ελέγχους θα έκανε την ΕΕ ισχυρότερη, λένε οι ευρωβουλευτές, σημειώνοντας ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στο Σένγκεν μόλις είναι έτοιμα.
Το γεγονός ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός του χώρου των ταξιδιών χωρίς βίζα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και τους πληθυσμούς των δύο χωρών κοινωνικά και οικονομικά, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο. Οι πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας υφίστανται διακρίσεις, καθώς αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις, γραφειοκρατικές δυσκολίες και πρόσθετο κόστος όταν ταξιδεύουν ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό, σε σύγκριση με τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών στον χώρο Σένγκεν. Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι οι καθυστερήσεις στις διελεύσεις των συνόρων που αντιμετωπίζουν Ρουμάνοι και Βούλγαροι μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ώρες έως και ημέρες (αντί για 10 λεπτά κατά μέσο όρο, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα), γεγονός που επιδεινώνει επίσης τις συνθήκες εργασίας για τους οδηγούς φορτηγών.