Ένα ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί των ενόπλων δυνάμεων, η Ιώ, κέρδισε το ενδιαφέρον και το χάδι της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία παρακολούθησε την «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ – 23».
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής Ψηλός Στάλος στα Λάβαρα Έβρου και την παρακολούθησαν εκτός από την κα. Σακελλαροπούλου, ο υπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Μετά το τέλος της άσκησης η πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τα οπλικά συστήματα και το έμψυχο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων και στο πλαίσιο της ενημέρωσης, συνάντησε και την Ιώ, ένα ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί της ομάδας μάχης ΣΕΣ.

Η ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ» αποτελεί Άσκηση μεσαίας κλίμακας η οποία διευθύνεται από το Δ΄ Σώμα Στρατού, με την συμμετοχή Σχηματισμών και Μονάδων της 1ης Στρατιάς, Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), καθώς και προσωπικού και μέσων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ).

Σύμφωνα με το σενάριο της Άσκησης, ο υποτιθέμενος εχθρός κατόπιν επιθετικής ενέργειας εντός της Ελληνικής επικράτειας, εφελκύεται σε προσχεδιασμένο χώρο καταστροφής εντός της φίλιας αμυντικής τοποθεσίας. Οι φίλιες δυνάμεις έχοντας δημιουργήσει τακτικό πλεονέκτημα, εκτελούν αντεπίθεση και στην συνέχεια εκμεταλλευόμενες την σύμπτυξη των εχθρικών, εκτελούν επιθετική ενέργεια για την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών με σκοπό την ολοκληρωτική εξουδετέρωση του και την αποκατάσταση του Εθνικού εδάφους, με την ενέργεια να υποστηρίζεται από πυρά Πυροβολικού, Επιθετικά Ελικόπτερα και Αεροσκάφη της ΠΑ.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά στον σχεδιασμό της Άσκησης συμπεριλήφθηκαν τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3 και Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117.

Στο πλαίσιο της Άσκησης εκτελέστηκαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα αντικείμενα:

Βολές πυροβολικού, αρμάτων και όλμων.
Εκτέλεση πυρών από Αεροσκάφη της ΠΑ, με Τερματική Καθοδήγηση Πυρών από προσωπικό της ΔΕΠ (Joint Terminal Attack Controller (JTAC).
Αντικείμενα Άμυνας – Αναδιάταξης, Υπέρβασης – Αντεπίθεσης και Εξάλειψης Αεροπρογεφυρώματος.
Πτήσεις Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV).
Ρίψη αλεξιπτωτιστών.
Την DV – Day παρακολούθησαν επίσης ο Βουλευτής Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, ο Διοικητής της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας Αντιστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Βασίλης Δελησταμάτης, Ακόλουθοι Άμυνας και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι ξένων Χωρών στην Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Στρατιωτικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας και διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετά το πέρας της Άσκησης, συνεχάρη το προσωπικό που συμμετείχε σε αυτήν για την άψογη προετοιμασία, την άρτια οργάνωση και την άριστη εκτέλεσή της, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο του επαγγελματισμού και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των συμμετεχόντων.