Στο πλαίσιο των Δράσεων Υποστήριξης Χρονίως Πασχόντων (Καρκινοπαθείς κτλ.) και των Φροντιστών τους, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ & η Higher Than Everest σας προσκαλούν σε μια διττή δράση την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου καθώς και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, στον 4ο κύκλο του προγράμματος, στην Περιφερειακή Ενότητα Ν. Έβρου, στην πόλη της Ορεστιάδας.
Καλούμε όλους τους συμπολίτες της ευρύτερης περιοχής, που έχουν βιώσει είτε προσωπικά είτε ως φροντιστές, αλλά ακόμη και ως συμπαραστάτες σε οικογενειακό ή φιλικό βιωματικό επίπεδο την εμπειρία κάποιας χρόνιας νόσου, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση ενημερωσης και ευαισθητοποίησης – δράση Τετάρτης, αλλά και στην ήπιας & προσαρμόσιμης προσέγγισης πεζοπορία – δράση Κυριακής, που σκοπό έχουν να αναδείξουν όχι μόνο την άσκηση, αλλά ένα γενικότερο μοντέλο ευζωίας ως μέσο πρόληψης και θεραπείας.
Η επαφή με την φύση αποτελεί πλέον διευρυμένο ιατρικό ¨εργαλείο¨ σωματικής και ψυχολογικής ανάτασης καθώς & συνεχούς υποστήριξης του ευ ζην, με εφαρμοσμένη στόχευση στην ιδιαίτερη ομάδα των ανθρώπων που βιώνουν μια στρεσογόνα κατάσταση λόγω της νόσησης τους από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου η άλλης χρόνιας πάθησης.

Δράση Τετάρτης 15/11 – Διάλεξη
Ενημερωτική δράση ευαισθητοποίησης γύρω από τα οφέλη της επαφής με θέμα: » Η ήπια σωματική άσκηση, ως μέσο πρόληψης χρόνιων νόσων & προαγωγός ευζωίας «.
Σε ένα πολύ ξεχωριστό απόγευμα & σε κλίμα διάδρασης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με επίκεντρο τον διάλογο, με εισηγητές την Εύη Ορφανού – Προέδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών & σπάνιων παθήσεων Ν. Έβρου «Μαζί για τη Ζωή», την Ματίνα Αλιμούδη – Επαγγελματίας Άσκησης & Υγείας, με ειδικότητα στην προσαρμοσμένη σωματική άσκηση για καρκινοπαθείς και τον Χρήστο Λεβέντη- Χειρουργός, Ουρολόγος, Ανδρολόγος (Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου)
Σκοπός της συζήτησης είναι η εισαγωγή στον τρόπο διαχείρισης των δυσάρεστων συναισθημάτων καθώς & μείωση του στρεσογόνου παράγοντα μέσα από μια νόρμα ζωής που έχει ως κεντρικό άξονα την επαφή με την φύση, την ήπια σωματική δραστηριότητα και την υιοθέτηση υγιεινότερων διατροφικών συνηθειών.
Η σταδιακές μικρές αλλαγές είναι αυτές που μπορούν να επιφέρουν μεγάλα και ουσιαστικά αποτελέσματα με απίστευτα ψυχοσωματικά οφέλη στη ζωή μας.
Τοποθεσία: Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ν. Ορεστιάδας (Κωνσταντινουπόλεως 55)
Ώρα: 19:00

Δράση Κυριακής 19/11 -Ήπια πεζοπορία- Δρυμός Πενταλόφου
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία του να περπατήσουν και να αναζωογονηθούν, σε ένα από τα ομορφότερα μέρη του Β. Έβρου, πλούσιο σε βιοποικιλότητα και μοναδική γεωπολιτική σημασία. Τα φθινοπωρινά χρώματα του δάσους δίνουν ένα ξεχωριστό τόνο στο τοπίο, ενώ η φιλοξενία των κατοίκων της περιοχης είναι ανεπανάληπτη.
Η παρουσία της Ματίνας Αλιμούδη, με την επιστημονικά καταρτισμένη γνώση ως προς την προσαρμοσμένη σωματική άσκηση για καρκινοπαθείς, της Κικής Τσακαλδήμη με την τεράστια εμπειρία στα βουνά και την μοναδική αλληλεπίδραση της με το φυσικό περιβάλλον και τους ανθρώπους, καθώς και μελών του Περιπατητικού & Φυσιολατρικού Ομίλου Πενταλόφου Ν. Έβρου «Δρυμός», δημιουργούν τις προϋποθέσεις μόνο για μια ασφαλή και συναρπαστική δραση που μετουσιώνεται σε μοναδική εμπειρία ζωής για τους αμύητους.
Μετά το πέρας της πεζοπορίας οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν στο καταφύγιο «Δρυμός» στη θέση Μπάρα και να γευτούν παραδοσιακό τραχανά μαγειρεμένο από τις γυναίκες του συλλόγου Πενταλόφου.
Η πεζοπορία είναι κατάλληλη για αρχάριους και πλήρως προσαρμόσιμη στην αναμενόμενα ετερόκλητη δυναμική της ομάδας, ώστε να είναι ευχάριστη και εφικτή για κάθε ξεχωριστό άτομο.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν
Σημείο συνάντησης: ΚΤΕΛ Ορεστιάδας
Ώρα: 10:30 πμ
Η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί δωρεάν με μισθωμένο λεωφορείο.
Για την δράση της Κυριακής 19/11 απαιτείται η δήλωση συμμετοχής, είτε αποστέλλοντας email στο: infohigherthaneverest@gmail.com ή τηλεφωνώντας στο 6974632222.