Στο ακριτικό ∆ιδυµότειχο του Έβρου, πρόκειται να λειτουργήσει µέσα στο πρώτο τρίµηνο του 2024, η πρώτη Extra Large (XL) αγελαδοτροφική φάρµα στην Ελλάδα η οποία θα διαθέτει 9 ροµπότ αρµεγής «Α5» της Lely και τα δύο πρώτα ροµποτικά συστήµατα σίτισης «Vector».

Η πρώτη extra large φάρμα με αγελάδες ανοίγει στο Διδυμότειχο μέσα στο 2024
Λίγους µήνες µετά θα ακολουθήσει µια δεύτερη XL µονάδα στην Ξάνθη, η οποία έχει παραγγείλει ήδη τον εξοπλισµό και περιµένει να αρχίσει η εγκατάστασή του, ενώ σταδιακά µπαίνουν στο… χορό του τεχνολογικού εκσυγχρονισµού των εκτροφών τους αγελαδοτρόφοι και στην υπόλοιπη χώρα, οι οποίοι θεωρούν πως πρόκειται για µονόδροµο για τον κλάδο.
Οι εξόχως ενδιαφέρουσες πληροφορίες, για τις επερχόµενες εξελίξεις στην εγχώρια γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία, προέκυψαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που οργάνωσε το Lely Center Θεσσαλονίκης, από τις 6 έως τις 9 Νοεµβρίου στη Μάντοβα της Βόρειας Ιταλίας. Τις ηµέρες εκείνες, αγελαδοτρόφοι από 18 επιλεγµένες φάρµες της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Πελοποννήσου, µαζί µε την Agrenda, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε πρότυπες µονάδες της περιοχής, που κάθε µια της είχε κάτι να… αφηγηθεί.

Πάνω από 120.000 γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες στη Μάντοβα
Η επιλογή της Μάντοβα κάθε άλλο παρά τυχαία έγινε, καθώς, όπως µας ενηµέρωσαν στελέχη του τοπικού Lely Center, αποτελεί µε διαφορά την πλέον πυκνοκατοικηµένη αγελαδοτροφική περιοχή της Ιταλίας. Είναι ενδεικτικό πως σε ακτίνα χρονικής απόστασης µόλις 1 ώρας, από την οµώνυµη κωµόπολη, εκτρέφονται περισσότερες από 120.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Πάνω – κάτω, δηλαδή, όσες σε όλη την Ελλάδα. Εκεί, επίσης, λειτουργούν ορισµένες από τις πιο σύγχρονες ροµποτικές φάρµες στην Ευρώπη, µε έως και 11 ροµπότ αρµεγής, ενώ το γάλα που παράγεται τοπικά, αξιοποιείται σε φηµισµένα ΠΟΠ ιταλικά τυριά, όπως το Parmigiano και το Grana Padano.

Αντλώντας γνώση από την πλούσια εµπειρία των Ιταλών

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ