Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κόμμα της αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης, οφείλει να οργανώσει την περιφερειακή συγκρότηση της Χώρας, να επιδιώξει την σύγκλιση του κέντρου με την περιφέρεια. Σε κομματικό επίπεδο, με το 3ο συνέδριο, πήραμε μια σημαντική απόφαση για την εκλογή των μελών της κεντρικής επιτροπής από κάθε περιφέρεια αναλογικά. Αυτή η απόφαση, προφανώς και δεν είναι απλά δίκαιη εκπροσώπηση αλλά μια πρώτη προσπάθεια σύγκλισης κέντρου με την περιφέρεια σε κομματικό επίπεδο. Είναι μια βαθιά, κατά την άποψη μου, πολιτική πράξη και όχι απλά οργανωτική.
Το 2ο βήμα που οφείλουμε να κάνουμε, είναι η περιφερειακή συγκρότηση του κόμματος με απόφαση του Συνεδρίου τον Φλεβάρη του 24.
Υπάρχει βέβαια η πρόβλεψη του καταστατικού μας, με το άρθρο 14, για συγκρότηση περιφερειακού οργάνου, το οποίο όμως έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και προβλέπει ελάχιστες αρμοδιότητες. Επίσης πολλά μέλη του μετέχουν εξ οφίτσιου, για αυτό και ουσιαστικά δεν λειτουργουν σχεδόν πουθενά σε όλη την Ελλάδα.
Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό όργανο που τα μέλη του θα εκλέγονται απευθείας από την βάση, χρονικά ίσως με τις εκλογές των μελών της ΚΕ .
Ο αριθμός των μελων που θα συγκροτούν την Περιφερειακη Επιτροπή θα καθορίζεται από το σύνολο των μελών του κόμματος στην περιοχή ευθύνης του.
Οι βουλευτές και τα μέλη της κεντρικής επιτροπής συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Π.Ε με λόγο χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου.
Οι συντονιστές των Ν.Ε συμμετέχουν, παίρνουν το λόγο και έχουν δικαίωμα ψήφου για ζητήματα που αφορούν τον νομό τους.
Η Π.Ε έχει γραφείο στην πρωτεύουσα της περιφέρειας και με γραμματειακή υποστήριξη, έχει δηλαδή υπάλληλο.
Ο συντονιστής ή γραμματέας της Π.Ε., θα συμμετέχει σε κάθε συνεδρίαση της Κ.Ε. και θα γίνεται δεκτός από την Πολιτική Γραμματεία τουλάχιστον δύο φορές του χρόνου, όπου θα μεταφέρει τις αποφάσεις και τις προτάσεις του οργάνου που εκπροσωπεί.
Ένα όργανο που θα έχει αποφασιστικό ρόλο με την δυνατότητα παραγωγής περιφερειακής πολιτικής. Θα παρακολουθεί βεβαίως και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορεί να διαμορφώνει θέσεις για τον ουσιαστικό ρόλο της περιφέρειας στην ανάπτυξη του τόπου.
Ένα όργανο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη σύγκλιση κέντρου περιφέρειας σε κομματικό επίπεδο και θα στέλνει το μήνυμα προς την Ελληνική κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ έχει αντιληφθεί αυτή την αναγκαιότητα και μπορεί να οργανώσει στην χώρα ισότιμη και δίκαιη ανάπτυξη.
Τυχερό 13-12-23
Σπύρος Δέδογλου
Μέλος Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ