Πριν από 20 περίπου χρόνια, η συζήτηση για ίδρυση και λειτουργία φυλακών στην Ορεστιάδα είχε συναντήσει αντιδράσεις, με αποτέλεσμα το θέμα να «παγώσει» και να «ξεχαστεί».

Τις νέες φυλακές Δράμας, επισκέφτηκε ο νέος υφυπουργός προστασίας του πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος.
Στο Σωφρονιστικό Κατάστημα, ήδη μεταφέρθηκαν οι πρώτοι 38 κρατούμενοι, κυρίως από τα καταστήματα Νιγρίτας Σερρών και Κομοτηνής, ενώ θα έχει συνολική χωρητικότητα 600 κρατουμένων.
«Πρόκειται για μία φυλακή σύγχρονων προδιαγραφών, όπως αρμόζει σε Ευρωπαϊκή χώρα, και είμαστε πολύ περήφανοι που επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, ξεκίνησε τη λειτουργία της. Συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά για να αναμορφώσουμε τον Σωφρονιστικό Χάρτη της χώρας, ενώ έχουμε θέσει εξαρχής συγκεκριμένους στόχους: Την βελτίωση των συνθηκών κράτησης στο σύνολο των καταστημάτων που διαθέτει η χώρα, και την διαχείριση του υπέρπληθυσμού των Σωφρονιστικών Καταστημάτων. Την ενίσχυση του προσωπικού, των υπηρεσιών υγείας, της μετασωφρονιστικής μέριμνας και των διαδικασιών εκπαίδευσης και επανένταξης των κρατουμένων. Κι όλα αυτά, μέσα από τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών και την κατασκευή νέων, σύμφωνα
με σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα και καλές πρακτικές», τόνισε ο Υφυπουργός Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Οι φυλακές στη Δράμα, εκτός από τις άμεσες θέσεις εργασίας, δημιουργούν και έμμεσες. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κυριαζίδης.
Ο κ. Κυριαζίδης, σύμφωνα με τον «Πρωινό Τύπο» δήλωσε:
«Γίνεται αντιληπτό απ’ όλους μας το ενδιαφέρον για τον τόπο μας, προκειμένου αυτό το χρόνιο αίτημα που είχαμε για τη λειτουργία του Σωφρονιστικού να δικαιωθεί. Ήδη από τα πρώτα βήματα του νέου υφυπουργού ήταν να επισκεφτεί τη Δράμα και το Σωφρονιστικό Κατάστημα, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να πολλαπλασιαστεί η παρουσία των κρατουμένων».

Όπως είπε ο κ. Κυριαζίδης, «το ενδιαφέρον του ήταν, να βελτιωθούν κάποια κενά που υπάρχουν και να αποκατασταθούν κάποιες ζημιές, ώστε να προχωρήσουμε σ’ αυτή με ασφάλεια και για τους κρατουμένους και για τους εργαζόμενους εκεί».

Αναφερόμενος στο Τμήμα Μεταγωγών, τόνισε: «Κάναμε μια αυτοψία για το Τμήμα Μεταγωγών όπου θα εγκατασταθεί διότι είναι αναγκαίο και προχωράμε το δυνατόν γρηγορότερα».
Αναφέρθηκε τέλος και στο ζήτημα της τρίτης θέσης Εισαγγελέως στη Δράμα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να είναι οργανική θέση και όχι αποσπασμένη: «Όταν είχε γίνει το αίτημα, δεν είχαν ανοίξει ακόμα οι Φυλακές, οι κρατούμενοι δεν υπήρχαν και είναι ένα αίτημα το οποίο πρέπει να έρθει. Όπως επίσης ότι ζητείται οργανική θέση και όχι απόσπαση. Αυτά είναι γνωστό στο Πρωτοδικείο της Δράμας και στον πρόεδρο και στους Εισαγγελείς και προχωράμε γρήγορα για τα ζητήματα αυτά».

Είναι προφανές, ότι η λειτουργία φυλακών, ενισχύει πολλούς τομείς, όπως και αυτόν της Δικαιοσύνης, θέμα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα όλη την Ελλάδα, λόγω του νέου δικαστικού χάρτη της Ελλάδας.

Το θέμα την ίδρυσης φυλακών στην Ορεστιάδα, είχε ανακινηθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του δημάρχου Μουζά, αλλά ύστερα από αντιδράσεις που εξέφρασαν μέλη της τοπικής κοινωνίας, πάγωσε και ξεχάστηκε. Την ίδρυση φυλακών στην περιοχή, έχει προτείνει και ο δικηγορικός σύλλογος Ορεστιάδας.