Καταδικάζουν την είσοδο αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή, τα ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ.
Τα δύο πολιτικά κόμματα, ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση. Στο μεταξύ 12 προσαχθέντες κρατούνται στην αστυνομική διεύθυνση Ροδόπης κι αύριο αναμένεται να οδηγηθούν στα δικαστήρια με την κατηγορία της διατάραξης ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου,. Έξι φοιτητές οι οποίοι είχαν προσαχθεί αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στέφανος Παραστατίδης: «Η λύση είναι στο διάλογο, όχι στην καταστολή»

Σε δήλωσή του υπεύθυνος παιδείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Στέφανος Παραστρατίδης αναφέρει:

Τα σημερινά γεγονότα στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου είναι εντελώς ανοιχτά καταδικαστέα και επικίνδυνες ατραπούς κοινωνικού αυτοματισμού.

Στην αρχή, η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μη διεξαχθεί ο οφειλόμενος διάλογος για την επικείμενη νομοθετική παρέμβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους φοιτητές.
Θεωρεί ότι μπορεί να γράφει μόνη της -στα υπόγεια του Υπουργείου Παιδείας- τον νόμο για τα πανεπιστήμια χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανένα.
Εν συνεχεία, η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από την περαιτέρω όξυνση να μεταφέρει τη συζήτηση από την ουσία των ζητημάτων της επιχείρησης «μεταρρύθμισης» και των σοβαρών προβλημάτων συστηματικής υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου, στο πεδίο της αντιπαράθεσης γύρω από το θέμα των καταλήψεων.
Η λύση, όμως, δεν βρίσκεται στην καταστολή, ούτε στα κλειστά πανεπιστήμια και σε επιλογές που ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβερνητικής προπαγάνδας.
Επιβάλλεται ο ουσιαστικός διάλογος με τους φοιτητές, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία και τη διαμόρφωση ευρύτερων συνενώσεων στο πλαίσιο των συνταγματικών προβλέψεων.

Για αυταρχική κατρακύλα της κυβέρνησης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ
Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την αυταρχική κατρακύλα της κυβέρνησης που έδωσε εντολή στις δυνάμεις των ΜΑΤ να επέμβουν στη Νομική Σχολή Κομοτηνής, η οποία τελούσε υπό κατάληψη με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου φοιτητών της σχολής. Το μένος της μάλιστα απέναντι σε κάθε αγώνα του λαού και της νεολαίας μαρτυρά και η απαράδεκτη προσαγωγή δεκάδων φοιτητών που συμμετείχαν στην κατάληψη.
Η κυβέρνηση μη έχοντας πλέον επιχειρήματα για να υπερασπιστεί το έκτρωμα, που ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, καταφεύγει στην ωμή βία.
Η πολιτική της έχει ηττηθεί και η νεολαία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τα δικαιώματά της στη μόρφωση, στις δωρεάν σπουδές, στη δουλειά με δικαιώματα για να ανοίξει μια ακόμα αγορά πτυχίων προς τέρψη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Μάχεται για αναβαθμισμένες σπουδές και δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών, για πανεπιστήμια στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, για να μπει φρένο στην υποβάθμιση, το λουκέτο σχολών και τμημάτων, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση.
Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή εκατοντάδων φοιτητών και εργαζομένων που διαδηλώνουν έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης και να αφήσει ελεύθερους τους φοιτητές χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.
Να καταλάβει επιτέλους πως μειοψηφική είναι η πολιτική της που εξοντώνει το λαό και τη νεολαία και πως απέναντί της γιγαντώνεται η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, που δεν τρομοκρατείται κ