Τη στήριξή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις δηλώνουν μέσω του συνδικαλιστικού τους φορέα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ Έβρου τονίζεται:

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι!
Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Έβρου στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων και συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των βιοπαλαιστών του πρωτογενούς τομέα για την ικανοποίηση των ζωτικής σημασίας αιτημάτων τους.
Τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα είναι προβλήματα όλων μας και οι διεκδικήσεις τους είναι αγώνας βιωσιμότητας και στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής, είναι αγώνας που αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό.
Ενώνουμε τις φωνές μας μαζί τους και ζητάμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους για μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
1. Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
2. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
3. Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
4. Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
5. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
6. Να ληφθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
7. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
8. Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας
Στα παραπάνω δεν ξεχνάμε τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Θεσσαλίας και της Θράκης (κυρίως του Έβρου) λόγω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών στις περιοχές και τα ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβει και να υλοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση.
Παράλληλα με τη μείωση του κόστους παραγωγής πρέπει να ληφθούν μέτρα και για το κόστος των καταναλωτικών αγαθών, προκειμένου να έχουν αντίκρισμα στην κοινωνία και το πορτοφόλι του κάθε πολίτη αυτής της χώρας οι αγώνες των παραγωγών και τα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν γι’ αυτούς :

1. Προστασία του καταναλωτή και των λαϊκών νοικοκυριών από την αισχροκέρδεια της αγοράς (τροφίμων, ενέργειας κλπ.).
2. Μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
3. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης.

Οι κοινοί αγώνες εργαζομένων – αγροτοκτηνοτρόφων που δώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, αποτελούν παρακαταθήκη για νέους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. και απέναντι στην αισχροκέρδεια των βιομηχάνων, των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, των μεσαζόντων στην αλυσίδα των αγαθών.

Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Έβρου καλεί όλα τα Α΄/θμια Σωματεία του και τα μέλη τους καθώς και κάθε συμπολίτη να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα του πρωτογενούς τομέα και να συμμετέχουν δυναμικά σε κάθε μορφή κινητοποίησής τους.
Ξεκινάμε από αυτό το Σαββατοκύριακο και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν:
• στο Βόρειο Έβρο, 10 Φεβρουαρίου, στις 12:00, στη γέφυρα των Καστανέων
• και στο Νότιο Έβρο, στις 11 Φεβρουαρίου (αναμένεται ανακοίνωση από τους Συλλόγους του Νοτίου Έβρου για το πρόγραμμα των δράσεων τους).

Τα προβλήματά τους είναι και δικά μας προβλήματα.
Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για την αξιοπρέπειά μας.
Για την Ε.Γ.
Ο Ο
Πρόεδρος Γ. Γραμματέας

Τσίρτσης Παναγιώτης Κουσινίδης Χαρίλαος