Για γενικόλογες υποσχέσεις σχετικά με όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της Gastrade στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης της εταιρείας για ανταποδοτικά στην Αλεξανδρούπολη, μιλάει η Λαϊκή Συσπείρωση. Η παράταξη σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Ούτε «χάντρες και καθρεφτάκια» πια. Μπροστά στα υπερκέρδη ακόμη και οι μάσκες της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης πέφτουν…
Στο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από την εταιρεία GASTRADE μετά την ολοκλήρωση εγκατάστασης της πλωτής εξέδρας υγροποιημένου φυσικού αερίου ανοιχτά της Μάκρης Αλεξανδρούπολης (δυτικά της πόλης) καθώς και του υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο στις αποθήκες στην Αμφιτρίτη (ανατολικά της πόλης).
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας απάντησαν σε πλήθος ερωτήσεων που διατυπώθηκαν, κάνοντας προσπάθεια να καθησυχάσουν τις αγωνίες και τους φόβους των δημοτών για τις επιπτώσεις του έργου στο φυσικό περιβάλλον και στην οικονομική δραστηριότητα κύρια των ψαράδων που βρίσκεται σε τραγική συρρίκνωση χωρίς καμιά σοβαρή στήριξη.
Οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν ότι θα εφαρμοστούν όλοι οι κανονισμοί, ότι πάρθηκαν όλα τα μέτρα για αποφυγή κάποιου ατυχήματος και για την προστασία του περιβάλλοντος, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα ότι όπου λειτουργούν τέτοιες μονάδες σε όλο τον κόσμο υπάρχουν και σοβαρά ατυχήματα και σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην αλιευτική, θαλάσσια δραστηριότητα. Από την πείρα, όμως, γνωρίζουμε καλά τι συμβαίνει στην πράξη σε σχέση με την εφαρμογή κανονισμών. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, πόσο μάλλον οι μονοπωλιακοί όμιλοι παγκόσμιας εμβέλειας, δρουν με αποκλειστικό κριτήριο τις επιπτώσεις που θα έχουν τα όποια μέτρα προστασίας στο ποσοστό κέρδους τους και όχι με κριτήριο την ασφάλεια, την αποφυγή των διάφορων κινδύνων.
Και όσο για τα «ανταποδοτικά οφέλη» του έργου διαγκωνίστηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (αφού συμφώνησαν από πριν με τη δημοτική αρχή) ποιος θα προτείνει κάτι παραπάνω από τις δύο κλίνες ΜΕΘ Παίδων (ερώτημα είναι αν υπάρχει προσωπικό στο νοσοκομείο για να τις αξιοποιήσουν) και την θέρμανση των σχολείων (αφού πρώτα όμως δαπανήσει ένα μεγάλο ποσό ο δήμος για να φτιάξει τις υποδομές στα σχολεία) που ζήτησε ο δήμαρχος και υποσχέθηκε η εταιρεία, στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης !!!! Γενικόλογες υποσχέσεις για περαιτέρω συνεργασία χωρίς καμία δέσμευση, την ώρα μάλιστα που η εταιρεία επιχορηγήθηκε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό κράτος και την ΕΕ.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση επαναλαμβάνουμε τις θέσεις μας τις οποίες διατυπώσαμε αρκετές φορές μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Είναι θέσεις που επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μια φορά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την νομοθεσία της έχει εξασφαλίσει ΟΛΟΥΣ τους όρους της απρόσκοπτης κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων (της ενέργειας στην προκειμένη περίπτωση), άρθηκαν όποια εμπόδια υπήρχαν με αποτέλεσμα να επιτρέπονται τα πάντα ακόμα και μέσα σε περιοχές NATURA , όπως έχει χαρακτηριστεί μεγάλο μέρος του Θρακικού Πελάγους. Τα μονοπώλια δεν δεσμεύονται ούτε για ανταποδοτικά, ούτε για τέλη διέλευσης παρά μόνο για δωράκια μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι: ποιος ωφελείται από τέτοιες επενδύσεις που χαρακτηρίστηκαν εθνικής σημασίας; Μπορεί να κερδίζει και ο λαός και τα μονοπώλια;
Χρόνια τώρα όλες οι αστικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι αιρετοί τους σε Δήμο και Περιφέρεια αποδέχονται και «τρέχουν» τα έργα εθνικής σημασίας, πλασάρουν το αφήγημα του εθνικού συμφέροντος προσπαθώντας να ταυτίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων με τα συμφέροντα του λαού. Στη συνείδηση του λαού όμως έχει ξεθωριάσει το παραμύθι της ανάπτυξης για όλους, βλέποντας να προχωράν τα μεγάλα έργα χωρίς να ανοίγουν δουλειές, βλέποντας την κρίση, την ακρίβεια και την κατεδάφιση των δικαιωμάτων τους να παγιώνονται.
Το έργο του σταθμού FSRU παρότι διαφημίστηκε με τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση, την δημοτική και περιφερειακή αρχή, παρότι έχει την στήριξη και από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, παρότι αποτελεί διακαή πόθο των ΗΠΑ και ΕΕ στην προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο (για αυτό το 70% της ποσότητας προορίζεται για το εξωτερικό), εντούτοις ο λαός της πόλης μας συνεχίζει να το βλέπει με προβληματισμό. Και έχει δίκιο.
• Ο λαός μας θα συνεχίσει να ακριβοπληρώνει την ενέργεια, τα καύσιμα, τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, την ίδια ώρα οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι στην ενέργεια και οι εφοπλιστές κ.α. Ο λαός θα συνεχίσει να ζει στην ενεργειακή φτώχεια, στην ανασφάλεια, θα συνεχίζει να υποβαθμίζεται και να απειλείται η ίδια του η ζωή.
• Δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι για το περιβάλλον, ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της ιχθυοπανίδας με σοβαρές επιπτώσεις στην αλιεία. Επιπλέον περιορίζεται πολύ ο θαλάσσιος χώρος που θα μπορούν να δραστηριοποιούνται οι αλιείς (μετά και την απαγόρευση κυκλοφορίας γύρω από την εξέδρα και τον αγωγό μεταφοράς), λαμβάνοντας υπόψη και τα σχέδια που υπάρχουν για θαλάσσιο αιολικό πάρκο, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην καταστροφή.
• Υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος μεγάλης έκτασης ή ακόμα και ο κίνδυνος δολιοφθοράς με σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή.
Η πορεία μετατροπής της περιοχής μας και της πόλης μας (που στηρίχθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και τους αιρετούς) σε στρατιωτικό, ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο επιβεβαιώνει τα όσα προειδοποιούσαμε, δηλαδή ότι μεγαλώνει τους κινδύνους για το λαό μας. Τώρα που μαίνονται δύο πόλεμοι στην γειτονιά μας και ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης αυξάνει, τώρα που η εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ συνεχώς βαθαίνει, με την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, την συνεχή αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, στην μετατροπή της πόλης σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση.
Είναι λοιπόν η στιγμή που αποκαλύπτονται ΟΛΟΙ!! Οι επενδύσεις των μονοπωλίων, ο ρόλος της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ρωσίας, η εμπλοκή της χώρας μας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Αυτοί που δεν διστάζουν να αιματοκυλούν τους λαούς, να ξαναχαράζουν τα σύνορα δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για τα δικά τους συμφέροντα πάντα σε βάρος των λαών.Ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων είναι που φέρνει την ένταση της εκμετάλλευσης, τον πόλεμο, την προσφυγιά, την καταστροφή του περιβάλλοντος. Το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον αποδεικνύεται υποκριτικό. Η «πράσινη» ανάπτυξη το μόνο «πράσινο» που έχει είναι το χρώμα των δολαρίων.
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπροστά στα κέρδη τους δεν λογαριάζουν τίποτα. Ο λαός ένα δρόμο έχει: αυτόν της αντίστασης και της ανατροπής αυτής της πολιτικής που του ρημάζει δικαιώματα, ζωή και μέλλον.
9/3/24