“ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ”- Συμμετοχή του 5ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης “Ελένη Φιλιππίδη” στην 11η Σχολική Εκστρατεία Ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμό

Μαθητές και μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης “Ελένη Φιλιππίδη” συμμετείχαν στην 11η Σχολική Εκστρατεία Ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμό “Μίλα Τώρα” που υλοποιούν “Το Χαμόγελο του Παιδιού” και το «YouSmile», το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Δίκτυο Μαθητών και Μαθητριών του Οργανισμού με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (E.A.N) . Πρόκειται για μια εκστρατεία η οποία εστιάζει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ενάντια στο φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και τον Εκφοβισμό / Bullying.
Με αφορμή σχετικές δράσεις των Συμβούλων Σχολικής Ζωής του σχολείου κ. Ευαγγ. Μπιτζιμινούδη και Αθαν. Παπαδοπούλου οι μαθητές & μαθήτριες μας εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν ποικίλα έργα, ανάμεσα στα οποία ξεχώρισε το ποίημα των Βαφειάδη Αναστασία, Κανετίδου Μαρία και Καρασταμάτη Πασχάλη:
Όλοι με κοροϊδεύουν
με ενοχλούν και με χτυπούν
μου κάνουν bulling στο σχολείο
και με υποτιμούν.
Bulling είναι ολ ́ αυτά και
δε περνούν σε μας αυτά.
Bulling είναι ολ ́ αυτά
μιλήστε τώρα δυνατά!
Όταν με βρίζουν με υποβαθμίζουν
με κάνουν και να νοιώθω μοναξιά.
Όμως πρέπει να καταλάβουν
ότι δεν είναι αυτό μαγκιά.
Bulling είναι ολ ́ αυτά και
δε περνούν σε μας αυτά.
Bulling είναι ολ ́ αυτά
μιλήστε τώρα δυνατά!
Μιλήστε τώρα δυνατά
είμαστε όλοι μια γροθιά.
Η αγάπη κι η φιλία
διώχνει το μίσος και τη βία.

Τη μελοποίηση του ποιήματος πρόθυμα ανέλαβε η μουσικός του σχολείου κ. Κ. Ταμπάκη, ενώ η σχολική χορωδία “Αllegro” ερμήνευσε υποδειγματικά τη σύνθεση.
Επιπλέον, οι μαθητές/τριες -με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής κ. Άνν. Χωρινού, χρησιμοποιώντας τσάντες αλλά και τα σώματά τους, σχημάτισαν στον αύλειο χώρο το σχολείου τα συνθήματα “ΜΙΛΑ” και “ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ”.
Η διευθύντρια, κ. Ευτ. Μπιλιμπίνη, ενθάρρυνε τη δημιουργία ενός βίντεο, το οποίο σκοπό θα είχε όχι μόνο να αποτυπώσει τα παραπάνω έργα, αλλά συγχρόνως να προβάλει τις εικαστικές
δημιουργίες όλων των μαθητών και μαθητριών!

Το βίντεο απέσπασε “Έπαινο συμμετοχής” για το σχολείο μας, αλλά το σημαντικότερο είναι πως μέσω της συνεργασίας σε πολλαπλά επίπεδα οι μαθητές & μαθήτριες γνωρίστηκαν καλύτερα, δημιούργησαν δεσμούς κι έσπασαν τον φαύλο κύκλο της βίας και του εκφοβισμού.