Επετειακή προβολή της ιστορικής κινηματογραφικής παραγωγής «ΠΕΝΤΕ. Το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 25 Μαρτίου στις 19:30 στο πνευματικό κέντρο της μητρόπολης Αλεξανδρούπολης (πλησίον του Ι.Ν Αγίου Νικολάου). Τα έσοδα της προβολής θα διατεθούν για την ανέγερση του Ιερού Ναού της Παναγίας Στρατήγισσας Αλεξανδρουπόλεως.
Η συγκεκριμένη ιστορική παραγωγή είναι η μοναδική ελληνική κινηματογραφική ταινία που πραγματεύεται την συμμετοχή της Θράκη στον εθνικό ξεσηκωμό του 1821, αναδεικνύοντας τις θυσίες των προγόνων μας και, μάλιστα, γυρίστηκε στην ιδιαίτερή μας πατρίδα το 2021 δηλαδή 200 χρόνια ακριβώς από τα γεγονότα που εξιστορούνται.

Λίγα λόγια για το έργο:
Απρίλιος 1821. Στο ευρύτερο ελληνικό χώρο η μία μετά την άλλην σκλαβωμένες περιοχές σηκώνουν το λάβαρο της επανάστασης και βιώνουν ελευθερία μετά από αιώνες σκλαβιάς. Στην επανάσταση εισέρχεται και το νησί της Σαμοθράκης διώχνοντας την τουρκική φρουρά! Ο λαός, με επικεφαλής τους πέντε δημογέροντες, γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο από τις οθωμανικές αρχές. Η ταινία με γλαφυρό τρόπο περιγράφει εκείνες τις δύσκολες ώρες της προετοιμασίας, για την αντιμετώπιση της επερχόμενης σύγκρουσης, την αγωνία τους αλλά και την αποφασιστικότητά τους αναδεικνύοντας τις αντιδράσεις, τις συμπεριφορές και τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών. Ποιοί είναι έτοιμοι να αναμετρηθούν με το πεπρωμένο;;;

Η μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και το πολιτιστικό σωματείο ΕΚΚΙΝΗΣΗ, μας καλούν να τιμήσουμε με την παρουσία μας και να ενισχύσουμε την προσπάθεια.
Η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ.