Βιβλιοπαρουσίαση: «200+1 χρόνια μετά»: Παρασκευή 22/3, 19:00 Βιβλιοπωλείο «Δυο»

Ενόψει της 203ης επετείου της επανάστασης του 1821, η Ομάδα βιβλίου της Ρωγμής, παρουσιάζει το βιβλίο «200+1 χρόνια μετά», των Δημήτρη Μάνου και Γρηγόρη Ανδρεάτου, την Παρασκευή 22 Μάρτη στις 19:00, στο βιβλιοπωλείο «Δυο», Ελ. Βενιζέλου 29. Από τους συγγραφείς, θα παραβρεθεί και θα εισηγηθεί ο Δ. Μάνος.

«Σήμερα, 200 χρόνια μετά, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε ανάμεσα σε μια αντι-ηρωική, αποστειρωμένη προσέγγιση στην ιστορία της επανάστασης του 1821 που «αποκαθιστά» ιστορικά την εξάρτηση της χώρας και αναβαθμίζει το ρόλο της αστικής τάξης και σε μια μυθολογική. μεγαλοϊδεατική αφήγηση του χιλιόχρονου, και βάλε, έθνους και της παλιγγενεσίας του. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε στο δίλημμα «κοσμοπολιτισμός ή εθνικισμός».
Και όχι μόνο για το ’21! Γιατί πρόκειται για τον Ιανό του σημερινού ραγιαδισμού. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ερμηνεία που, ξεπερνώντας αυτό το δίλημμα, μπορεί να θέσει προς εξέταση διαστάσεις, πλευρές και εκτιμήσεις για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ελληνικού λαού.
Ο λαός, όμως, για να μπορεί να τιμήσει τα κομμάτια της ιστορίας και της επαναστατικής του παράδοσης που του ανήκουν και δεν ανήκουν στην αστική τάξη -αυτή είναι η έννοια της γιορτής από τη σκοπιά της λαϊκής υπόθεσης- πρέπει να γίνει δημιουργός ιστορίας, να επιχειρήσει ξανά ως υποκείμενο και αντικείμενο της δικής του εξιστόρησης…»